2024. április 18., csütörtök

Ismét van Damjanich-emléktábla Óbecsén

A hős tábornok 1848-ban több mint négy hónapon át ebben a Tisza-parti városban képezte ki a szegedi 3. zászlóaljat

Vasárnap este óta ismét palatábla emlékeztet arra, hogy Damjanich János honvéd vezérőrnagy 1848 júniusától több mint négy hónapot tartózkodott Óbecsén. Az avató ünnepségre az aradi vértanú születésnapján került sor a Than Emlékházban. A tábla kihelyezését 1903-ban a 150 évvel ezelőtt megalakult óbecsei magyar népkör kezdeményezte, és azon a Than Emlékház szomszédságában álló, 1980-ban lebontott házon állt, amely Damjanich főhadiszállása volt.

–  Damjanich János óbecsei tartózkodása olyan esemény, amely ennek a vidéknek az akkori történelmét és később a jövőjét is meghatározta. Damjanich egyetlen csatát sem vesztett, és itt, Óbecsén mutatta meg, hogy mennyire fontos egy olyan, az itteni önkénteseket erősítő hadsereg létrehozása, amely a világosi fegyverletétel nélkül csodákra is képes lett volna – jelentette ki Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

– A táblát 1903. március 15-én avatták fel, és évekig előtte emlékeztek meg az óbecseiek az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról. A tábla 1975 óta a Városi Múzeum raktárában porosodott, az intézmény igazgatójának és történészének köszönhetően kerülhetett ismét közszemlére – mondta Kiss Igor községi tanácstag.

A minden csatát megnyert hős tábornok Óbecsén képezte ki a szegedi 3. zászlóalj katonáit, akik a szenttamási harcokban estek át a tűzkeresztségen. Az akkori eseményeket és Damjanich katonai pályafutását Surányi Roland, az óbecsei Városi Múzeum történésze elevenítette fel.

– Damjanichnak tulajdonképpen Óbecsén kezdődött el a katonai pályafutása. Olyan kemény kiképzésben részesítette itt a több mint ezer fős zászlóalj katonáit, hogy azok néhány hét után fellázadtak ellene – Damjanich ezt egész napos meneteléssel büntette. Damjanich feleségének írt leveleiből tudjuk: a zászlóalj hősiesen helytállt a szenttamási ostromok során, és egyetlen katonát sem vesztettek el – számolt be a korabeli eseményekről Surányi Roland.

Az évtizedeken át a Városi Múzeum raktárában porosodó emléktábla felújítását a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.