2024. március 29., péntek

Nem elég, ha van, használni is kell

Negyven nagybecskereki kisgyermek kapott ajándékba autós gyerekülést

Szerbiában a gyermekek alig valamivel több mint a fele utazik autós gyerekülésben, viszont annak helytelen használata is veszélyezteti a gyermek biztonságát – hangzott el tegnap a nagybecskereki városházán megtartott előadáson, amely végén negyven, októberben született csöppség számára osztottak ki ingyenes autóülést.

Hogyan helyes? (Kecskés István felvétele)

Hogyan helyes? (Kecskés István felvétele)

A szülőket kellemesen meglepte a lehetőség, mivel Nagybecskereken az idén már kiosztottak hatvan gyermekülést.
– Nagy örömünkre a városházáról telefonáltak, hogy kapunk egy kisülést a kisbaba számára, ami nagyon fontos nekünk, mert van autónk, és fontos a baba biztonsága az utazás alkalmával. Mindenféleképp terveztünk egy új autóülést venni, mert van már egy, amit elörökölt volna a kistestvértől, de az már nem ilyen korszerű. Úgyhogy most ez nagyon jól jött – hallottuk Molnár Valéria muzslyai kismamától.
Nem elég azonban, hogy az autóban legyen gyermekülés, tudni kell azt helyesen használni is. Ugyanis számos baleset bizonyítja, hogy a tudatlanságnak vagy a könnyelműségnek magas ára van. 
– Szerbiában a gyerekeknek mintegy a felét ültetik autós gyerekülésbe. Viszont nagyon magas azon személygépkocsik száma, amelyekben helytelenül használják ezeket. Ebből arra a következtetésre jutottunk, hogy a szülők tudatlanságból nem figyelnek oda a gyermekük biztonságára. Előadásainkon meg akarjuk magyarázni a szülőknek, hogy sok gyermek sérül meg a közlekedésben – legtöbbször, éppen akkor, amikor velük utaznak – hangsúlyozta Radivoje Trifunović, a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség oktatási szakmunkatársa.
A Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség mintegy ötven önkormányzatot segít az ingyenes gyermekülések beszerzésében, amihez hozzájárulnak az önkormányzatok is. Az idén például ezer kisülést biztosítottak, és még ennyivel járultak hozzá az önkormányzatok. 
– Ma 40-et, korábban pedig 60 gyermekülést osztottunk ki. Tehát az idén összesen száz kisülést adtuk a szülőknek. Szeretnénk ezt a számot a következő években jelentősen megnövelni, hogy akár két év múlva már minden elsőszülött gyermek kapjon ilyen ülést – nyilatkozta Saša Santovac, Nagybecskerek alpolgármestere.
Az elmúlt öt év alatt (az idei adatok nélkül) 7600 gyerek sérült meg közlekedési balesetben. Közülük kétszázan súlyosan, 65 gyerek pedig életét vesztette.