2024. április 19., péntek

Nyakunkon a téli szünidő

Akinek iskolás gyereke van, biztosan tapasztalja, hogy december folyamán szinte mindennap elhangzik a sóhaj, mikor ér már végre ide a téli szünidő! Való igaz, a gyerekek nagy része kimerül az őszi hónapokban, amit csak tetéz, hogy egyre hosszabbak az éjszakák, hidegebbek a nappalok, a tanév vége közeledtével pedig egyre több a tudásfelmérés, számonkérés, ellenőrző is.

Szerencsére az iskolák időt szakítanak a karácsonyi hangulat megteremtésére, igyekeznek szebbé tenni az adventi várakozás idejét a gyerekek számára. Az osztályokban megajándékozzák egymást, néhol meggyújtják az adventi koszorún a gyertyákat is. Sok iskolában a karácsonyi vásáron népszerűsíthetik kézműves munkáikat, termékeiket. Mindez élvezetes a gyerekek nagy része számára, ettől függetlenül sokan várhatják, hogy az iskola megszűnjék számukra pár hétre, minden kötelezettségével együtt. A diákoknak a szünidő fontos és lényeges időszak, hogy kiszellőztessék a fejüket, pihentessék a lelküket. A szülők számára azonban a vakáció időszaka sok fejtörést okoz. Hiszen a gyerekek állandó felügyelete mellett programot is kell szervezni nekik, hogy ne unják el magukat a nagy szabadságban. Jó, ha időben felkészülünk erre, és átgondoltan tervezzük meg – természetesen bizonyos fokú rugalmassággal – a téli vakáció programjait. Nincs mindenkinek anyagi lehetősége a gyerekeket síelésre, téli üdülésre vinni, de a közelben szervezett táborok értelmes kikapcsolódást nyújthatnak. Vannak köztük ingyenesen elérhetőek is, és a szervezők sok esetben nyitottak arra is, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek esetében kedvezményt adjanak, csak jelezni kell.

A napközi jellegű programok felügyelet melletti kreatív időtöltést jelentenek, sokszor uzsonnát, néha ebédet is biztosítanak a részt vevő gyerekek számára. Ideális a kisebbeknek, és azoknak is, akik nem szívesen töltik az éjszakát szüleik nélkül.

Más családokkal is összefoghatunk, hogy egyszer itt, máskor ott töltsenek el egy délutánt, napot, hétvégét a kis barátok. Valójában a gyerekeknek a legtöbb program izgalmas, csak időben el kell gondolkodnunk, hogy mit választunk.

Már csak azért is érdemes eltervezni, mert a semmittevés egy idő után nagyon lélekromboló tud lenni. A rendszeres feladattal, rutinnal nem rendelkező gyerekek között sűrűbben alakulnak ki magatartászavarok, önértékelési problémák, kapcsolatépítési nehézségek, ellentétben azokkal a gyerekekkel, akiknek van elfoglaltságuk. Természetesen pihenni kell, ez nemcsak életkori sajátosság, de szerintem a karácsonyi-újévi evés, ivás, ajándékozás, rokonlátogatás éppen elegendő erre, bár lehetnek egyéni különbségek. Legalább a szünetből maradt hét hetet érdemes aktívan eltölteniük, amely tevékenység segíti őket a kortárskapcsolatok kialakításában, az iskolától eltérő képességterületek felfedezésében, kreativitásuk kibontakoztatásában. Ezáltal önbecsülésük növekszik, önismeretük erősödik, olyan készségeik fejlődnek, amelyek esetleg háttérbe szorulnak az iskolai mindennapokban. Ha van lehetőség, a sportot se szüneteltessük sokat. Kisgyerekkortól nagyon fontos, hogy ne csak az angol vagy szerb különórát tekintsük elengedhetetlennek, hanem a rendszeres, akár mindennapi sporttevékenységet is, amelyet kedvvel űz a gyerek. Nemcsak a testmozgás egészséges volta miatt érdemes erre kifejezetten odafigyelnünk, hanem azért is, mert a sport által olyan készségeik, képességeik fejlődnek a gyerekeknek, amelyek az iskolai eredményességüket, társas kapcsolataikat, önértékelésüket is meghatározzák. A mai iskolai rendszer sajnos még mindig jóval kevesebb hangsúlyt fektet a mozgás szerepére, mint amennyire az fontos gyerekkorban. A heti három tornaóra, amelynek egyharmada az öltözködés, nagyon kevés. A rendszeres edzés fizikailag segíti a gyerekeket abban, hogy az iskolában jobban tudjanak koncentrálni, nem élnek át belső frusztrációt a mozgásszegény életmód miatt, amely ingerültté teheti őket, kevesebbet konfrontálódnak a társaikkal. A téli szünidőben is törekedjünk tehát arra, hogy a gyerekek sportoljanak.

Amikor mindenki ezerfelé esik, nem látunk ki a kötelezettségeinkből, akkor nagyon nehéz átgondoltan, tervezetten várni a téli szünet három hetét. Mégis sokat tehetünk a gyerekeink testi-lelki egészsége érdekében, ha megpróbálkozunk vele.