2024. április 24., szerda

Geostratégiai verseny van újjászületőben

Az Európai Uniónak magabiztosabban kell képviselnie álláspontját a külpolitikában, és céljai elérésének érdekében erőt sugározva kell fellépnie, hogy kellő hatalmat tudjon képviselni – nyilatkozott Josep Borrell Fontelles, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek tegnapi találkozójára érkezve.

Az Uniónak érdekei védelmében határozottabban kell fellépnie, de ez nem a hódításról, hanem a nyugodtabb, virágzóbb és igazságosabb világhoz való hozzájárulásról szól – mondta az új külpolitikai főképviselő.

Kijelentette, az Unió joggal állította, hogy példaértékű a mindenáron megegyezésre törekvő politikája, de versenytársai, riválisai és még egyes szövetségesei is kísértésbe estek, hogy kemény hatalmi pozíciót képviseljenek.

„Természetesen nem észszerű ezt a játékot játszani. De még észszerűtlenebb lenne figyelmen kívül hagyni. Ezért képesnek kell lennünk nemcsak reagálni, hanem cselekedni, sőt, szükség esetén szembeszállni velük” – mondta Borrell.

A főképviselő szerint geostratégiai verseny van újjászületőben. A hatalmi játszmák jelenleg Kína, Oroszország és az Egyesült Államok között zajlanak. Szerinte az EU-nak lehetősége van beszállni ebbe a játékba, és valódi geostratégiai szereplővé válni. De annak a lehetősége is fennáll, hogy főként más hatalmak játszóterévé váljon – figyelmeztetett. Egy dolog egyértelmű: a tagállamok önállóan nem lesznek sikeresek, még a legerősebbek sem – emelte ki.

Borrell aggasztónak nevezte a globális helyzetet. A legnyugtalanítóbbak között a bolíviai történéseket, valamint az Ukrajna és Oroszország között kialakult területi vitát nevezte meg. Szavai szerint a kelet-ukrajnai konfliktus és annak megoldása az Unió egyik legfontosabb feladatai közé tartozik.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei brüsszeli ülésükön egyebek mellett az EU és Afrika közötti kapcsolatokat tekintették át a 2020-ban tervezett EU–Afrikai Unió miniszteri találkozók és csúcstalálkozó, valamint az Afrikára vonatkozó új átfogó stratégia előkészítése céljából.