2024. április 20., szombat

A polgárok nem hisznek a médiának

Továbbra is az SZHP a legnépszerűbb

Ha ma tartanák a parlamenti választásokat, a szavazatok 52,9 százalékát a Szerb Haladó Párt gyűjtené be. A parlamentbe bejutna még a Szerbiáért Szövetség, a Szerbiai Szocialista Párt, valamint a Szabad Polgárok Mozgalma és a Modern Szerbia Pártja esetleges koalíciója, felborítva az eddigi parlamenti összetételt – derült ki a Faktor Plus ügynökség friss felméréséből.

Ha április 24-én tartanák meg az előrehozott köztársasági parlamenti választásokat is, úgy legkorábban február 24-én, legkésőbb pedig március 10-én ki kellene írni azokat (Ótos András felvétele)

Ótos András illusztrációja

A Szerbiáért Szövetség 10, a Szerbiai Szocialista párt 8-9, a Szabad Polgárok Mozgalma és a Modern Szerbia Pártja esetleges koalíciója 6,5 százalékon állna, és a küszöb közelében lenne még Aleksandar Šapić politikai szervezete is.

A felmérés érdekessége, hogy az Egyesült Nyugdíjasok Pártja is több szavazatot gyűjtene be, mégpedig a voksok 3,6 százalékát, mint a Szerb Radikális Párt, amely 3,2 százalékkal a cenzus alatt végezne.

A kisebbségi pártok együttesen a szavazatok 7,4 százalékát tudhatnák magukénak.

A Faktor Plus ügynökség rámutatott arra is, hogy a választási joggal rendelkező polgárok csupán 45 százaléka kíván élni a szavazati jogával, miközben a megkérdezettek 35 százaléka nem venne részt a választásokon, 20 százalékuk pedig még nem döntött arról, hogy urnák elé járul-e.

A felmérésben azt is vizsgálták, hogy a polgárok mennyire hisznek abban, ami megjelenik a médiában. Kiderült, a polgárok 40 százaléka nem hisz a médiában megjelent híreknek, 30 százalékuk elhiszi, 21 százalékuk csupán ritkán hiszi el azt amit elolvas, a megkérdezettek 9 százaléka pedig nem óhajtott válaszolni erre a kérdésre.