2024. április 24., szerda

Bűnvádi bohózat

A szerb államfő belefáradt válaszolgatni a Jovanjica-ügyben feltett újságírói kérdésekre

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, a Szerb Haladó Párt alelnöke – egyébként ügyvéd – bűnvádi feljelentést tett Aleksandar Vučić államfő és fivére, Andrej Vučić ellen a Jovanjica-ügyben. Vučević elmondása szerint a bűnvádi feljelentésben nem minősítette az említettek által a gyanú szerint elkövetett bűncselekményt. Mint hozzátette, időrendi sorrendben felsorolta a bizonyos politikusoknak az említett ügy kapcsán tett nyilatkozatait és a közösségi oldalakon olvasható bejegyzéseit.

– Az említett nyilatkozatok felzaklatták a közvéleményt, így a polgároknak jogukban áll megtudni az igazságot. Az ügyészségnek kötelessége feltárni az igazságot, hogy azután mindannyian túlléphessünk ezen az ügyön. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a Vučić fivérek kapcsán kimondott vádak nem felelnek meg az igazságnak, a vádaskodóknak viselniük kell a felelősséget. Húsz napig vártam, hogy vajon reagál-e az ügyészség a vádakra, ám amikor ezt nem tette meg, összeállítottam a bűnvádi feljelentést – taglalta az N1 TV hírösszeállítása szerint Vučević.

Újvidék polgármestere azokra a vádakra is reagált, hogy hamisan vádolta meg a Vučić fivéreket, azaz ezzel a hamis vád bűncselekményét követte el, kifejtvén: „A vádaskodók ezzel elismerték, hogy eddig folyamatosan valótlanságokat állítottak, hiszen a bűnvádi feljelentés az általuk tett kijelentésekre támaszkodik.”

FELJELENTÉSRE FELJELENTÉS

Nem sokkal később Miroslav Aleksić, a Néppárt alelnöke bejelentette, ő is bűnvádi feljelentést tesz az említett ügyben, méghozzá szintén Aleksandar Vučić, továbbá Miloš Vučević ellen, a hamis vád, valamint a bizonyítás megakadályozása és zavarása bűncselekmények elkövetésének okán. A sajtónak nyilatkozva Aleksić abbéli reményének adott hangot, hogy ahogyan a napokban néhány óra leforgása alatt hamis vád miatt letartóztatták Dejan Đorđevićet, a Megatrend Egyetem kamu vásárlóját, úgy Miloš Vučevićet is néhány óra leforgása alatt letartóztatják, miután átadja a bűnvádi feljelentést. 

– Azért döntöttem a bűnvádi feljelentés mellett, mert Vučić és Vučević nem fogadták el felajánlásomat, hogy saját bűnvádi feljelentésükhöz rendelkezésükre bocsátom a Jovanjica-üggyel kapcsolatban rendelkezésre álló összes releváns bizonyítékot. Egyértelmű, hogy a haladók önmaguk ellen tett bűnvádi feljelentése nem más mint bohózat, amellyel egyetlen céljuk van, a polgárok megtévesztése – fogalmazott Aleksić.

Aleksandar Vučić már a hétvégén bejelentette, hogy párttársa feljelenti, mivel elege lett abból, hogy napról napra ugyanazokra az értelmetlen kérdésekre kell válaszolnia az említett ügy kapcsán, az ügyészség viszont semmit nem tett annak érdekében, hogy kivizsgálja az elhangzott vádakat.

ABSZURDUMOK VÁSÁRA

A Belügyminisztérium munkatársai még november közepén hatalmas drogfogással dicsekedhettek (volna): az Ópázova melletti Ivanjica organikus termesztéssel foglalkozó mezőgazdasági birtokon 649,4 kilogramm szárított marihuánát és 65 581 tőnyi, fejlődésben lévő marihuánát (3954 kilogramm) foglaltak le. A drogot fóliasátrakban termesztették, feltehetőleg ahelyett a vadkender helyett, amelynek termesztésére a gazdaságnak engedélye volt. A rendőrség illegális drogtermesztés gyanújával letartóztatta Predrag Koluviját, a birtok tulajdonosát, valamint nyolc másik személyt, a gazdaság alkalmazottjait, egy személy ellen pedig körözőlevelet adott ki. A birtok átkutatásakor egy engedély nélkül tartott pisztoly és revolver is előkerült.

Az ügy érdekessége, hogy amíg az oknyomozó újságírással foglalkozó online-portálok nem szereztek tudomást az ügyről, addig az illetékesek közül senki nem nyilatkozott utóbbi időszak egyik legnagyobb drogfogásáról Európában – az utóbbi minősítés szintén az oknyomozó portálokon olvasható.

Nem kevésbé érdekfeszítő részlete az ügynek, hogy a marihuána-ültetvényre állítólag véletlenül bukkantak rá a rendőrök. Sajtóértesülések szerint – amelyeket a rendőrség nem cáfolt – november 13-án Predrag Koluvija kék-piros villogóval a gépkocsiján száguldozott és majdnem karambolozott egy másik kocsival, amelyben kollégái kíséretében a belgrádi rendőrség kábítószer-ellenes részlegének a parancsnoka utazott. A rendőrök megállították Koluviját, és ő amikor kilétének igazolására szólították fel, egy hamis rendőrségi igazolványt nyújtott át. A rendőrök állítólag azonnal megállapították az igazolvány hamisságát, ám elengedték a férfit, majd néhány nappal később a szervezett bűnözés felszámolásával megbízott ügyészség meghagyása nyomán átkutatták Koluvija birtokát.

Időközben az ügy kapcsán számos, a Szerb Haladó Párt vezető tisztségviselőire, valamint az állami szervekre nézve súlyos állítás hangzott el: Koluvija, birtoka átkutatásának megkezdését követően Andrej Vučićot hívta fel telefonon – Nebojša Stefanović belügyminiszter ezt később cáfolta; Koluvija birtokát az elmúlt években az SZHP és az államvezetés több tisztségviselője is felkereste, Aleksandar Vulin mostani védelmi miniszter munkaruhában, azaz kezeslábasban még paradicsomot is szedett a birtokon; Koluvija Szerbia gazdasági delegációjának a tagjaként több nemzetközi gazdasági fórumon, illetve vásáron is részt vett az utóbbi években, egyebek mellett Szlovéniában és Oroszországban, és fényképek bizonyítják, hogy Aleksandar Vučićtyal gyakran beszélgetett; 2016-től napjainkig 3,9 millió euró értékben háromszor kapott kiviteli hitelt a Kiviteli és Biztosítási Ügynökségtől; mivel a birtok Oroszországba és Fehéroroszországba is organikus zöldségfélét exportált, az orosz szövetségi felügyelőség a birtok termőföldjének és az ott megtermelt terményeknek az évente többszöri ellenőrzésére utasította a szerbiai mezőgazdasági felügyelőséget.

Az indíték kutatása

Božo Prelević ügyvéd szerint a Vučić fivérek azért jelentették fel magukat, hogy az ügyészség elvesse a feljelentést, illetve ne rendelje el a vizsgálatot, majd ez a hír megjelenjen a médiában, ártatlanságuk bizonyítékaként. Aleksandar Vučić egyre összetettebb botrányok megoldásával szembesül, ennek pedig egyetlen oka van, a pártkáder – jegyezte meg Prelević, Miodrag Majić, a Belgrádi Fellebbviteli Bíróság bírája pedig Twitter-bejegyzésében, egy hozzászóló kérdéseire válaszolva kifejtette: a szerbiai büntetőjog szabályainak értelmében ha valakit jogerősen felmentenek egy adott bűncselekmény elkövetésének vádja alól, ugyanaz a személy ellen ugyanaz a bűncselekmény elkövetése miatt többé nem indulhat eljárás, a hamis vád pedig három hónaptól három évig terjedő fegyházelzárással büntethető bűncselekmény.