2024. április 24., szerda

Zászlórúddal kopogtattak

Elfajultak az indulatok a belgrádi tüntetésen - A szerb vezetés elítéli a demonstrálók erőszakos cselekedetét

Szombaton este 53. alkalommal tartották meg az 1 az 5 millióból elnevezésű hatalomellenes tüntetést Belgrádban. Az SZRTV tudósítása szerint az elégedetlen polgárok és a szerbiai ellenzék egy része a Bölcsészettudományi Kar elől indították sétájukat, majd a szerb közmédia székházához vonultak. Itt napilapok címoldalaival ragasztották tele az épület bejáratát. Ez után a köztársasági parlament elé vonultak, ahol incidensre került sor.

A Nikola Pašić téren összegyűlt tömegből több tiltakozó egészen a bejáratig furakodott. Boško Obradović, a Dveri vezetője egy zászlórúddal be akarta törni a parlament ajtaját. Ezt azonban a biztonsági őrök megakadályozták.

Maja Gojković, a szerb parlament elnöke szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményében elítélte a parlament előtt történteket.

„Mélységesen elítélem az erőszakos behatolásra tett kísérletet. A Szövetség Szerbiáért tagjai, élükön Boško Obradovićtyal, akik korábban behatoltak az SZRTV székházába, a belgrádi képviselő-testület épületébe, újságírókat bántalmaztak, most újabb vandál tettet hajtottak végre, amellyel megmutatták, hogy egyetlen céljuk, hogy rendetlenséget szítsanak, és ezzel a polgárok akarata ellenére kerüljenek hatalomra. Vandál tettével, mely során egy szerb zászlóval visszaélve kísérelte meg szétverni a parlament ajtaját, Boško Obradović megmutatta, hogy nem tiszteli országunk szimbólumait.

Szerbia demokratikus ország, amelyben a polgároknak jogukban áll békés keretek között tüntetni, de senkinek nincs joga erőszakkal betörni az intézményekbe. A parlament a szerb képviselők eszmecseréinek a helye, nem pedig a a provokációé és az erőszakra való felbujtásé” – áll a közleményben.

Az erőszakos cselekedetet a kormány több tagja is elítélte. Ana Brnabić kormányfő twitter-bejegyzésében azt írta, hogy „a polgárok tiszta képet kaphattak arról, milyen jövőt kínál Szerbia lakosainak a hatalomra törekvő ellenzék”.

Az 1 az 5 millióból elnevezésű tüntetéssorozat egyébként egy évvel ezelőtt, december 8-án vette kezdetét, amikor is Szerbia-szerte megtartották az első megmozdulásokat.