2024. április 25., csütörtök

Ködbe borult az ország

A Környezetvédelmi Ügynökség több városban figyelmeztetést adott ki a légszennyezés miatt

A hétvégén sűrű ködtakaróba borult Szerbia. Ennek következtében az ország nagyobb városaiban a levegő szmogtartalma jelentősen megnövekedett. Különösen nagy volt a légszennyezés Belgrádban, Nišben és Valjevón. Az előrejelzések szerint ma este csapadékosra és szelesre fordul az idő, ami várhatóan megszünteti a napok óta tapasztalható ködöt.

A Környezetvédelmi Ügynökség Belgrádban, Újvidéken, Pancsován, Szendrőn, Belcsényben, Valjevón és Nišben lila figyelmeztetést adott ki, amely egyben a legerősebb légszennyezettségi mutató. Az említett településeken olyan magas a PM 10 részecskék aránya a levegőben, hogy a világ legszennyezettebb városaival vetekszenek. A legrosszabb minőségű levegő Nišben volt, ahol 225-re nőtt a PM 10 részecskék mennyisége. Pancsován ez az érték 159, Szendrőn viszont 146 volt. Az ország nagy részén, mint például Szabadkán, Užicén, Borban és Zaječarban, piros figyelmeztetés van érvényben. Az AirVisual portál tegnap reggel a szerb fővárost a tíz legszennyezettebb település közé sorolta a világon. Belgrád jelenleg is a hetedik helyet foglalja el a légszennyezettség „fekete listáján”. A kínai, indiai és afgán városok mellé felkerültek a régió fővárosai is: a Balkánon a legszennyezettebb a levegő Szarajevóban, de Bulgáriában sem jobb a helyzet.

A meteorológusok szerint ma délelőtt még számítani kell ködre, ami a közlekedést is jelentős mértékben megnehezíti. A nap folyamán viszonylag felhős idő lesz, rövidebb napos szakaszokkal. Este az ország északnyugati és nyugati részén beborul, és heves esőzés várható. Kedden esős időre kell számítani, a hegyekben pedig havazásra. Az északnyugati szél felerősödik, ami várhatóan valamelyest felfrissíti a levegőt.