2024. április 25., csütörtök

Továbbra is elégedetlenek a postások

A kormány munkacsoportja az alkalmazottaknak 13,1 százalékos, a vezetőségnek 6,1 százalékos fizetésemelést kínál

Továbbra is hiába várjuk a postást, illetve a küldeményeket, mert a postai dolgozóknak és a kormány képviselőinek tegnap sem sikerült megállapodni. A kormány közleménye szerint a szakszervezetekkel megállapodásra jutottak, de a felkínált feltételeket már nem fogadták el a postai alkalmazottak képviselői.

A Szerbiai Posta alkalmazottai a szakszervezeteket mellőzve a múlt hétfő óta tüntetnek. A kormány képviselői először pénteken ültek tárgyalóasztalhoz a Posta munkásképviseletével, hogy elősegítsék a felek megállapodását, és hogy az egy hete tüntető postai alkalmazottak folytathassák a munkát, és induljon a küldemények kézbesítése. Ám pénteken a négyórás tárgyalás után sem sikerült megállapodniuk, ugyanis az állami vállalat vezetősége nem küldte el azokat az adatokat, amelyek a fizetésemelésre vonatkoznak, így a tárgyalás folytatását hétfőre, vagyis tegnapra halasztották.

(Dávid Csilla illusztrációja)

(Dávid Csilla illusztrációja)

Vasárnap este több mint 200 postai alkalmazott gyűlt össze a zimonyi elosztóközpont előtt, hogy rámutassanak arra, hogy elégedetlenek a kormány, illetve a Posta vezetősége által kínált fizetésemeléssel. Az ajánlat szerint első körben a cég jövő évi költségvetésében 10 százalékkal növelnék a masszát, így 10 százalékos fizetést ígértek a munkásoknak.

Tomislav Mandić, az újvidéki postai dolgozók önálló szakszervezetének képviseltében a 021.rs hírportálnak adott nyilatkozatában elfogadhatatlannak tartotta a cégvezetés ajánlatát.

– A felkínált százalékok a postások számára csupán 3-3,5 ezer dináros fizetésemelést jelentene, és fizetésük ezzel az emeléssel sem érné el a 40 ezer dinárt, nem beszélve az országos átlagfizetésről – magyarázta Mandić, és hozzátette, az ügy fintora, hogy a postások meg sem érzik majd a fizetésemelést, a cégvezetés – szintén ugyanilyen arányú béremeléssel – viszont 15-20 ezer dinárral magasabb járandósághoz jut.

Mint arról korábban beszámoltunk, a postai alkalmazottak követelik, hogy a Posta olyan fizetésemelést eszközöljön ki, amivel elérik a szerbiai átlagfizetést (ami jelenleg 54 ezer dinárt tesz ki). A posta alkalmazottainak márciusban megfogalmazott követelése szerint ugyanis az állami vállalat vezetőségének csökkenteni kell a fizetések közötti nagy különbséget, mert míg a postai alkalmazottak nagy hányada (a mintegy 15 ezer alkalmazottja közül 12 ezren) munkabeosztástól függően 32–39 ezer dinárt kap, a cégvezetésben levők 100–300 ezer dináros havi járandóságot vihetnek haza. A fizetések közti 4-5-10-szeres különbség csökkentésére azonban még mindig nem született terv, és az ajánlott fizetésemeléssel is elégedetlenek a munkások, ezért tüntetnek továbbra is.

A kormány tegnapi közleményében kiemelte, hogy a sztrájk beszüntetésén dolgozó a kormány által felállított munkacsoport javaslata szerint a fizetésmassza a jövő évre vonatkozóan 10 százalékkal nőne (ezt a postai szolgáltatások díjának növelésével érik el 2020-ban), azzal, hogy a műszaki munkakörökben dolgozó 12 500 alkalmazott 13,1 százalékos fizetésemelést kapna január 1-jétől, a vezetésben levők megközelítőleg 2500 alkalmazott fizetését 6,1 százalékkal növelnék. Illetve további 100 új foglalkoztatott számára nyílna munkahely.