2024. április 23., kedd

Könnyebb lesz az áfa-visszatérítés

Kísérleti projektum kezdődött a belgrádi Nikola Tesla Repülőtéren a digitalizált áfa-visszatérítési rendszer fejlesztése végett. E rendszer szélesebb körű alkalmazása a jövő év elejétől várható, és számítani lehet arra, hogy jelentős mértékben megkönnyíti az áfa-visszatérítési eljárást – közölte a Pénzügyminisztérium.

Azok az utasok, akiknek a visszaigénylési űrlapját a kereskedő által felhatalmazott operátor tölti ki, elektronikus úton igényelhetik majd vissza az általános forgalmi adót az árura, melyet kivisznek az országból. Párhuzamosan továbbra is forgalomban lesznek a papíralapú űrlapok, melyeket azok az eladók töltenek ki, akiknek nincs szerződésük operátorokkal.

A belgrádi reptéren pillanatnyilag a Global blu társaság két pultjánál ellenőrzik a személyi dokumentumokat. Innen továbblépve a rendszer digitális úton veti egybe a dokumentumban és a vásárláskor kapott számlákon szereplő adatokat, és tölti ki az áfa-visszatérítési űrlapot.

A vámtisztviselők, akárcsak eddig, ellenőrzik, hogy megvannak-e az adó-visszatérítés feltételei. Részletes vizsgálatot csak akkor tartanak, ha azt a kockázati elemzés mutatói szükségessé teszik. Ha erre nincs szükség, akkor elektronikus formában hagyják jóvá az áfa-visszatérítést.

Az utas ezután maga dönt arról, hogy az áfa összegét a számlájára kéri-e befizetni, vagy a tranzitövezetben készpénzben veszi-e fel.

„Minden állami szerv prioritásnak tekinti, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a forgalmat, és ezzel is népszerűbbé tegye az országot az évről évre egyre nagyobb számban érkező turisták számára. Az áfa digitalizált visszatérítése fontos lépés e cél felé” – fogalmaz közleményében a Pénzügyminisztérium.