2024. április 25., csütörtök

Jövőre is vámmentesen behozható több uniós termék

Pénzügyminisztériumi források szerint a szaktárca még az év vége előtt határozatot hoz, amelynek alapján 2020-ban is lehetővé válik az élő sertés és marha, valamint az édesipar számára szükséges vaj Európai Unióból való könnyebb behozatala. Ezek az importtermékek vagy teljesen vámmentesek lesznek, vagy esetükben jelentős mértékben csökkentik a behozatali vámot. 2015-től 2019 végéig ilyen értelmű határozatok voltak érvényben Szerbiában, és december végéig ezeknek a rendelkezéseknek a meghosszabbítása várható.

2017. január 1-je óta az élő marha importja vámmentes. A behozatali sertésekre az idén év végén érvényét veszítő határozat értelmében 5 százalékos a vám.

A Vámigazgatóság illetékese emlékeztetőül elmondta: 2014. szeptember 13-ai hatállyal Szerbia Kormánya 5 százalékra csökkentette az 50 kilón aluli élő sertések behozatali vámját, és az a határozat 2015. március 15-éig volt érvényben, majd alig két héttel később ismét ilyen rendelkezés lépett hatályba, és a mai napig is ezt alkalmazzák.

A 20–25 kilogrammos csomagolású vajat, amit a szerbiai édesipar használ fel a többi között a fagylalt előállítására is, most is vámmentesen importálják, és a Pénzügyminisztérium várható határozata alapján így lesz ez jövőre is.