Hitványságok

Török Erna

2019. december 10., 16:23 >> 2019. december 10., 17:23

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Sehogyan sem sikerült ráerősíteni a sárga darut a gépkocsi tartórészére. Többször is próbálkoztunk vele, eredménytelenül. A fiam sietve kirántotta a kezemből az alkatrészeket, hogy az övé lehessen a megoldás sikerélménye. De mivel a részecskék nem kapcsolódtak egymáshoz, csak düh és kudarc születhetett az ügyködésből.
Nem is beszélve arról, hogy már a doboz kibontásakor hiányosságokba ütköztünk. Hiányzott egy fekete kis kocka a teherautó megépítéséhez. De mivel ehhez már hozzászoktunk, csak legyintettünk egyet. Majd megoldjuk, hiszen mindegy, hogy sárga vagy fekete kocka kerül oda, a lényeg, hogy működőképes legyen a játék.
Ezt, a számomra megnyugtató következtetést szintén azért sikerült elérnünk, mert már a tapasztalat megtaníttatta velünk. Többször is a kezünk közé került a boltból olyan játék, aminek hiányzott valamilyen alkatrésze, vagy nem a használati utasítás szerint kellett végül összeállítani. Amikor a kreativitásunk és a tartalékkocka-állomány is cserbenhagyott már bennünket, újabb megoldásokhoz folyamodtunk, persze sírás és csöndes szitkozódás közepette. Ezért az újonnan felmerült helyzetet már rutinosan tudtuk kezelni. A fiam pakolni kezdte a részecskéket a dobozba, mondván, visszük is vissza a néninek a boltba, hogy adjon egy másikat.

(Illusztráció - www.jeftinije.hr)

Erre nekem megmakacsolta magát a kisujjam, hogy már csak azért se megyünk most vissza ilyen hidegben a boltba, és beleadtam mindent, ráerőszakoltam a darut a teherautóra. Sikerült is, annak ellenére, hogy egyértelműen hibás volt a játék. A valóságban néhány milliméterrel keskenyebb volt a teherautó tartóeleme, mint a leírásban. Elrontották a méreteket.
Nem csak játék, hanem más termék vásárlásakor is úgy nézelődök az üzletben, hogy kiszúrjam, a polcon lévő tíz áru közül melyik a jó, a hiba nélküli, mert gyakran történik, hogy selejt áru kerül haza a játéküzletből, a cipősboltból vagy a sarki élelmiszerboltból. Már nem lepődök meg, amikor a gondosan becsomagolt fólia alatt, otthon kibontva penészes a sárgarépa és a zöldség. De az már igencsak dühítő tud lenni, amikor végül valahogyan mindenről kiderül, hogy másodosztályú, pedig nincs is feltüntetve a csomagoláson. A savanyú uborka belülről fehér foltos, a mogyorós csokiba a mogyoró héja is belekerült.
Olcsó húsnak híg a leve – mondanánk, de nem csupán a leértékelt vagy az alacsonyabb összegű áruért kapunk selejtet, hanem előfordul, hogy a drága holmiról is kiderül, hogy nem ér meg annyit, amennyit fizettünk érte, sőt a célnak sem felel meg. A csomagolás megtévesztő.
S mivel ilyen környezetben létezünk, nem csoda, hogy az emberek is megpróbálják egymást másodosztályúként, alacsonyabb rendűként kezelni, amikor csak tehetik. Gondolván, úgy sem lesz mindennek különösebb következménye. Sok lehetőségünk meg nem is marad, amikor már ráharaptunk a kemény héjra és a fogunk bánja. Az energiáért és a munkáért cserébe nem kapjuk meg ami jár, hiszen ez vált természetessé, ezt diktálja a közeg, ez lett a mindennapi realitásunk.
Mindenből csak a másodosztályú jut – ha hagyjuk magunkat. Selejt játékot kapunk, rohadt sárgarépát és alulfizetett munkát. Ha csendben vagyunk, jogtalanul elveszik tőlünk ami jár, és ez idővel cáfolhatatlanná válik. De szólni, felelősségre vonni sem lehet örökké, belefáradunk, elfásulunk, főként azért, mert az erőfeszítéseink ellenére sem jutunk eredményhez. Ezért sokan továbblépnek, és nem kérnek a selejt áruból és a hitvány viszonyulásból.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége