2024. április 25., csütörtök

Önmegvalósítás a vállalkozásban

Akadályokkal teli az út a kezdő kisvállalkozók előtt, de van megoldás

Bizniszem a globális faluban elnevezéssel tartottak meg egy félnapos fórumot péntek délután az Újvidéki Egyetem Rektorátusának tanácskozási termében.

– Mindenkinek van valamilyen üzleti terve, és legalább egyszer felteszi magának a kérdést: mi lett volna, ha vállalkozásba kezdek, ahelyett hogy… – hallhattuk a rendezvény fő szervezőjétől, Marija Radojčićtól. – A mi célunk az, hogy bátorítsuk az embereket a vállalkozás beindítására, és olyan ismereteket adjunk át itt ma délután a jelenlévőknek, amelyeket használhatnak a hosszú távú sikeres biznisz érdekében.

A szervezők már sikeres vállalkozók (Győri Norbert felvétele)

A szervezők már sikeres vállalkozók (Győri Norbert felvétele)

Sokan nem hiszik el, a tapasztalt cégtulajdonos viszont már tudja: nem a pénz számít. A vállalkozások lényege az, hogy azt csináljuk, amit szeretünk, és a magunk urai legyünk. A pénz csak megront, de jó, ha van – mondta a fő szervező.

Milorad Radojević, a városi önkormányzat gazdasági ügyekkel megbízott tagja szerint a fórum elsődleges célja az eredmények összegzése az idei év tükrében.

– A legfontosabb azt megtudni, melyik volt a leghatásosabb módja a segítségnyújtásnak, és hogy mekkora sikerrel tudtuk előremozdítani a vállalkozók bizniszeit. Egész évben odafigyeltünk minden innovatív ötletre, támogatást nyújtottunk. A tudomány-gazdaság- oktatás háromszögét a következő években is erősíteni szeretnénk – mondta Radojević.

Az idei támogatások elsősorban a mikro- és kisvállalkozókat érintették, különös tekintettel a nők vezető szerepének kiemelésére a gazdaságban.

Ivan Đoković tartományi gazdasági titkár szerint manapság jelentősen könnyebb hozzájutni indítótőkéhez a vállalkozások beindításakor, mint régebben. A nemkormányzati és civil szervezetek is tartanak a fiatal vállalkozók számára előadásokat és képzéseket a vállalkozások beindításához, ugyanakkor, párhuzamosan számos ügyvédi és tanácsadó szolgálat is létezik, olyanok amelyek segítséget tudnak nyújtani.

– A fiatal vállalkozók számára a legjobb szövetségesek és tanácsadók azok, akik már egyszer végigjárták az üzleti élet megpróbáltatásait. Ők már megtanulták, hogy mikor és melyik ajtón, hogyan kell kopogtatni.

A tartományi titkárságnak és az önkormányzatnak a feladata követni a vállalkozói igényeket, ötleteket, és ezzel összhangban kell megírniuk a pályázatokat a mikro- és kisebb cégek beindításához – részletezte Đoković.

A rendezvényen természetesen számos fiatal is jelen volt, ők most indították el saját üzletüket, de olyanok is, akik már évekkel ezelőtt beindították vállalkozásukat. Sanja Lončar divattervezőként a hobbijából él már évek óta. – Nem először vagyok itt, és minden alkalommal találkoztam olyan előadóval, akitől tanulhattam valamit. Már régóta nem számítok kezdőnek, de mindig érdekes dolgokat hallgathattam végig az üzleti vállalkozások beindításáról. Sokat tanulhat ezekből a profi is, emellett itt mindig értesülök az időszerű megközelítésekről – magyarázta.

A fórum során a szokásos témák mellett – mint amilyen a pályázás, az üzleti terv kidolgozása, a menedzsment és a reklámok szerepe, a gyakori hibák elkövetése stb. – olyanokról is hallhattak az érdeklődök, mint a humánus és környezettudatos hozzáállás alkalmazása a modern üzleti életben.