2024. április 20., szombat

Kapd el, sterilizáld, engedd el!

Továbbra sincs tartós megoldás a kóbor kutyák problémájára

A falkákba tömörülő kóbor kutyák látványa mindennaposnak számít településeinken, és egyben folyamatosan visszatérő probléma. Az emberek sokszor már félve hagyják el otthonaikat, leginkább pedig gyermekeikért aggódnak, akikre óriási veszélyt jelentenek az utcán gazdátlanul és éhesen csatangoló állatok.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A fennálló probléma megoldására azonban mind a mai napig vajmi kevés figyelmet szenteltek az illetékes szervek, amely egyre inkább kiváltja a polgárok elégedetlenségét és bosszúságát. A helyi közigazgatási szervekhez beérkezett panaszokra csupán látszólagos lépéseket tesznek az illetékesek, azonban a probléma továbbra is megoldatlan marad. Az állatok jólétére vonatkozó tíz évvel ezelőtt meghozott törvény szigorúan tiltja a kóbor kutyák kilövését vagy bárminemű elpusztítását. Emiatt csak még inkább megszaporodott az otthontalanul barangoló ebek száma. Egyrészt a helyi közösségek nem illetékesek bármilyen intézkedést tenni a probléma megoldására, ugyanis ez a városi közigazgatás hatáskörébe tartozik, másrészt viszont az elvándorlás is nagyban hozzátesz a problémához. Az elhagyatott házak udvarában ugyanis a visszamaradt kutyák élelem után kutatva az utcára kerülnek, és így komoly veszélyt is jelenthetnek a lakosok számára. A kisebb településeken sokkal szembetűnőbb és nagyobb gondot jelent a kóbor kutyák jelenléte, amely égető megoldást sürget. A korábbiakban már taglaltuk a Verbász községben uralkodó áldatlan állapotokat, melyek valójában mindenütt jelen vannak az országban.

Bezdánban szintén súlyos helyzet uralkodik, ahol a helyi közösség nemrégiben közzétett értesítése szerint, csak az idén 24 alkalommal kérték a probléma tartós megoldását a zombori városi közigazgatásnál. Azonban a jelek szerint erre kevés esély mutatkozik, ugyanis a jelenleg alkalmazott gyakorlat sokkal humánusabb, ugyanakkor eredménytelen és abszurd módszer, melynek során a befogott állatokat ivartalanítják, beoltják és csippel látják el, majd visszaszállítják ugyanabba a helységbe, ahonnan hozták.

Máté Teréz bezdáni tanácselnök elmondása szerint a kóbor kutyák nagy gondot jelentenek a polgárok számára, akik nap mint nap félelemben élnek, és ez a probléma mielőbbi sürgős megoldását követeli.

– Bezdán környékén mintegy 1200 hétvégi ház található, melyeket a tulajdonosok az őszi időszakban elhagynak, azonban a kutyákat hátrahagyják és azok pedig élelem után kutatva a településre húzódnak be. Az utóbbi időkben a zombori városi hatóság begyűjti a szabadon bolyongó állatokat, alkalmazva a befogni-sterilizálni-elengedni elvet, viszont a problémát ezzel továbbra sem oldják meg – mondta Máté.

Egy nevét elhallgatni kívánó állatorvos véleménye szerint a közelmúltig alkalmazott módszerek, vagy egy újabb törvény jelentheti a megoldást, amely meghatározná, hogy a közterületeken ne tartózkodhassanak kóbor kutyák.

– Általában az éjszaka folyamán történnek a befogások, melyek után elvégzik az ivartalanítást, azonban ez csak a szaporodásban gátolja meg az ebeket, így valamivel kevesebb kutya lesz az utcákon. Az agresszivitásuk azonban nem fog nagymértékben csökkenni, amint megéheznek újra veszélyesek lehetnek az emberre – emelte ki beszélgetőtársunk.

Az újvidéki SPANS állatvédő szervezet tájékoztatása alapján nem lehet pontos adatokat mondani a város utcáin gazdátlanul bolyongó kutyák számáról, de becsléseik szerint ez elérheti a több ezer példányt. Az egyesület jelenleg mintegy húsz önkéntest foglal magába, akik igyekeznek minél több elhagyatott állatnak otthont találni, valamint az élelmezésükről is gondot viselnek, de más módon is segítséget nyújtanak nekik. Különösen kiemelendő a Fogadj örökbe – ne vásárolj! programjuk, amellyel a begyűjtött kóbor kutyák számára szeretnének új otthont és gazdit találni. Egyévtizedes fennállásuk alatt számtalan utcán talált, gazdátlan állatnak sikerült ezt biztosítaniuk, ezzel is igyekeztek hozzájárulni a probléma megoldásához.