2024. március 29., péntek

Tiszta, iható víz mindenkinek

165 millió dinár értékű támogatás vízhálózatok kiépítésére és felújítására

A tartományi kormányban pénteken 8 helyi önkormányzat képviselőivel írtak alá szerződéseket, amelyek az állami tulajdonban lévő vízhálózatok kiépítésére, felújítására és fejlesztésére vonatkozó projektek társfinanszírozására vonatkoznak.

Az egyik fontosabb kérdés Vajdaságban a tiszta ivóvíz biztosítása, elengedhetetlen az, hogy megfelelő minőségi ivóvízhez juthassanak polgáraink. Ugyanakkor higiéniai szempontból a szennyvízelvezető rendszerek kiépítése és felújítása is rendkívül fontos. Ezen okokból nagy jelentőségűek azok a beruházások, amelyekhez az elmúlt időszakban a tartományi kormány is jelentős összegekkel járul hozzá. A megvalósítandó projektek teljes értéke 165 millió dinár, a tartományi kormány támogatása 120 millió dinár, ami a teljes beruházás 80 százalékát fedezi.

A támogatás célja Vajdaság teljes területén a vízelőjelű közműrendszerek műszaki állapotának javítása, valamint tiszta ivóvíz biztosítása a háztartások és az ipari felhasználók számára. Az alapvető életkörülmények biztosítása ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy a külvárosi és vidéki településekről ne vándoroljanak el a lakók. A jelen pályázat értelmébe sorolt munkálatok közé tartoznak az állami tulajdonban lévő vízkezelő létesítmények, például a vízminőség javítását szolgáló berendezések beszerzése és felszerelése, szivattyútelepek, víztárolók, nyilvános vízellátó hálózatok, településekhez vagy ipari területhez vezető fővezetékek kiépítése, felújítása, illetve fejlesztése. A kutak fúrása és felszerelése is ide tartozik.

– A következő években is jelentős beruházásokat tervezünk versenypályázatok útján, az önkormányzatokban az ivóvíz és szennyvíztisztító telepek kiépítéséhez szükséges, nagyüzemekre vonatkozó projektdokumentáció előkészítésének finanszírozásával. A munkálatokat Aleksandar Vučić elnök és Szerbia Kormányának támogatásával fogjuk megvalósítani, végrehajtva ilyen módon a nemzeti beruházási tervet – emelte ki Igor Mirović tartományi kormányfő. Hozzátette: a legfontosabb feladat megoldani a vízellátás és a tiszta ivóvíz kérdéskörét.

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár elmondta, hogy a tartományi kormány illetékesei az idén 24 szerződést írtak alá a vízellátó hálózat kiépítésére és felújítására vonatkozóan, ezek értéke összességben 570 millió dinár. Hozzátette, hogy a jövő évi költségvetésben még jelentősebb összeget szánnak majd ennek a területnek korszerűsítésére, illetve a vidékfejlesztési intézkedésekre.

A szerződéseket ma nyolc település, Csúrog, Magyarkanizsa, Szond, Újpázova, Nádalja, Drea, Torontálvásárhely, és Szávaszentdemeter polgármestere, illetve képviselője látta el kézjegyével.

Mivel továbbra is jelentős összegeket ruháznak be a vízellátási rendszer és a szennyvízcsatorna-hálózat újítására, a helyi önkormányzatoknak további lehetőségük lesz támogatást igényelni a projekttervezeteik megvalósításához.