2024. április 19., péntek

Lila ködbe borult Szerbia

A legerősebb légszennyezettségi értékeket mutatták ki hat nagyvárosban is

Belgrádban, Újvidéken, Pancsován, Szendrőn, Belcsényben, Valjevóban és Nišben is nagy a levegő szmogtartalma, így a szakemberek azt ajálják a lakosoknak, hogy maradjanak otthonaikban. 

Az érintett területeken lila figyelmeztetést adott ki a Környezetvédelmi Ügynökség, amely az ötödik, egyben a legerősebb légszennyezettségi mutató. Az említett településeken olyan magas a PM 10 részecskék aránya a levegőben, hogy a világ legszennyezettebb városaival vetekszenek. A legrosszabb minőségű levegőt jelenleg a nišiek lélegzik be, ahol 225-re nőtt a PM 10 részecskék mennyisége. Pancsevón ez az érték 159, Szendrőn viszont 146 volt.

Az ország nagy részén jelenleg piros szintű figyelmeztetés van érvényben: többek között Szabadkán, Užicen, Borban és Zaječarban is nagy értékű légszennyezettséget mértek. Az előrejelzés szerint a köd által lefojtott szmog a holnapi nap folyamán is elfojtja a nagyvárosainkat – figyelmeztetik a polgárokat a Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai.

A lakosokat arra kérik, hogy a saját érdekükben mellőzzék a városi sétákat és maradjanak otthonaikban. A légzőszervi megbetegedéssel küszködők szigorúan tartsák be az orvosaik által előírtakat, de az egészséges embereknek sem ajálják, hogy hosszabb ideig a szabadon tartózkodjanak.

Az AirVisual portál ma reggel a szerb fővárost a 10 legszennyezettebb település közé sorolta a világon. Belgrád jelenleg is a hetedik helyet foglalja el a légszennyezettség „fekete listáján”. A kínai, indiai és afgán városok mellé felkerültek a régió fővárosai is: a Balkánon a legszennyezettebb a levegő Szarajevóban, de Bulgáriaban sem jobb a helyzet.