2024. április 25., csütörtök

A vásárlás felelősségteljes döntés

A zentai Fogyasztóvédelmi Központban jártunk – A polgárok leggyakrabban a műszaki cikkekkel kapcsolatban tesznek panaszt
A vásárlók jogait a törvény védi, csak ismerni kell az előírásokat (Fotó: Gergely Árpád)

A vásárlók jogait a törvény védi, csak ismerni kell az előírásokat (Fotó: Gergely Árpád)

A 21. század immár elképesztő méreteket öltő fogyasztói társadalmának közepette egyre égetőbb szükség van olyan szervezetekre, amelyek a polgárok érdekeit védik, segítik felnyitni a szemüket, hogy ne dőljenek be első látásra az áruházakban és az interneten arcukba mászó „akcióknak”, ne kövessék a már-már naponta változó „divatot” – röviden, hogy tudatos és józan vásárlókat neveljenek, úgy a gyermekekből, mint szüleikből és nagyszüleikből, hiszen ez a most folyó és egyre fokozódó őrület sajnos minden korosztályt érint.

Zentán a Népkert utca 2. alatt működő Fogyasztóvédelmi Központ is ilyen rendkívül hasznos tevékenységet folytat. Kiemelt társadalmi érdeket képviselő, kormánytól független nonprofit civil egyesület, amely meghatározatlan időre alakult a fogyasztók érdekeinek megvédésére a Szerb Köztársaság törvényei, a nemzetközi szabványok és аz európai uniós ajánlások alapján, azzal a céllal, hogy a vásárlók és a szolgáltatást igénylők érdekeit a gyakorlati alkalmazásban megvédjék. Az egyesület tagságának összetétele sokrétű: orvos, jogász, közgazdász, pedagógus, biológus, környezet- és munkavédelmi szakember, kereskedő, pénzügyi és vámhivatali szakember, elektro- és gépészmérnök, vegyész, technológus és egyéb profilú egyének alkotják.

A napokban ellátogattunk hozzájuk, és Nagymélykúti Tibor igazgató bizottsági taggal beszélgettünk céljaikról, hatáskörükről és általános tevékenységükről.

Nagymélykúti Tibor (Fotó: Szögi Csaba)

Nagymélykúti Tibor (Fotó: Szögi Csaba)

Hol tart jelenleg nálunk a fogyasztóvédelem, mennyire jók a szerbiai törvények, és mennyire sikerül ezeket betartatni?
– Mint Szerbiában általában, a törvények ebben az esetben is jók, a betartatásuk viszont már egy másik történet. Ez már nehezebben szokott működni, de azon vagyunk mi is, hogy megpróbálkozzunk vele, s megtegyük, ami tőlünk telik.

Általában milyen panaszokkal érkeznek önökhöz a polgárok?
– A panaszok nagyon vegyesek. Általában az áruk vásárlásakor történő hiányosságokat próbálják általunk megoldani, vagy a szolgáltatások esetén keletkezett gondokat próbáljuk közösen orvosolni. Először is tanácsot adunk, aztán ha ezáltal nem sikerül az ügyet megoldania az illetőnek, akkor esetleg magunk is közbeléphetünk, megpróbálunk fellépni az adott szolgáltatásnyújtónál vagy kereskedőnél, ha úgy érezzük, a panasz jogos. Általában sikerrel szoktuk ezeket az ügyeket megoldani. Legtöbb esetben idősebb emberek fordulnak hozzánk, akik sajnos gyakran felülnek különböző trükköknek, telefonon meghirdetett árubemutatóknak. Néhány nap után jönnek rá, hogy drága portékát vásároltak, amire egyébként nincs is semmi szükségük. A városi szolgáltatások, mint például a víz és a fűtés felhasználói is gyakran megfordulnak nálunk vélt és valós panaszaikkal.

Milyen eszközeik vannak az ügyek orvoslására? Hogyan tudnak fellépni, mekkora hatalommal rendelkeznek?
– Hatalommal nem rendelkezünk, csupán megpróbáljuk betartatni a fogyasztóvédelem vonatkozó törvényeit a szolgáltatásnyújtóval vagy az áru eladójával. Ha ilyen úton nem sikerül az ügyet rendezni, akkor végső esetben ott vannak a törvényes lépések, perre lehet vinni a dolgot. Általában azonban nem jutunk el idáig. A szolgáltatásnyújtó és a kereskedő legtöbb esetben felfogja, hogy jobban jár, ha engedményt tesz.

Vásárláskor érdemes megnézni a választott termék szavatossági idejét (Fotó: Gergely Árpád)

Vásárláskor érdemes megnézni a választott termék szavatossági idejét (Fotó: Gergely Árpád)

Milyen konkrét eseteket tud említeni például az áruházakban kínált termékekről, melyek gyakran okoznak elégedetlenséget?
– Műszaki cikkek miatt gyakran keresnek fel minket, amelyek néhány nap alatt tönkremennek. Ráadásul maga a kereskedő sem mindig kellően informált a dolgok menetéről, nem tudja sem a vevő, sem a saját jogait kellően értelmezni. Elutasítja a reklamációt, a szervizre próbálja rálőcsölni a hibás árut, és hozzá küldi a vásárlót, pedig ez az ő feladata lenne. A bemutatókon való vásárlások esetén meghatározott időn belül el is lehet állni a termék átvételétől, ám aki ezt eladta, megpróbál gyorsan elzárkózni a dologtól, vagy nem veszi fel a telefont, vagy lerázza valamilyen szöveggel a vevőt. Amennyiben viszont az utóbbi tisztában van a jogaival, és ezekre felhívja az eladó figyelmét, akkor talán komolyabban fogják őt venni. Szerencsére egyre kevesebben dőlnek be manapság ezeknek a termékbemutatóknak, ráadásul a környező országokban már be is tiltották őket.

Milyen módszerekkel lehet tudatos vásárlókat nevelni az emberekből?
– Egyesületünk felvállalja a fogyasztók edukációját is, elsősorban a leendő fogyasztókét. Az általános- és középiskolásoknál elkezdjük, ennek céljából minden tavasszal szervezünk fogyasztóvédelmi versenyt a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolával karöltve. Mindegyik iskolából várjuk a résztvevő csapatokat, az esemény mára egyébként meglehetős renomét is szerzett. Amikor egy gyerek vagy fiatal foglalkozik ezzel a témával, ismerkedik vele, míg készül a versenyre, vagy csak eljön szurkolni, akkor az a további életére is kihat, és tapasztalatait akár az idősebbeknek is továbbadhatja, akik ezáltal szintén tájékozottabbak lesznek.

A fagyasztott árun is érdemes ellenőrizni a fogyaszthatósági dátumot (Fotó: Gergely Árpád)

A fagyasztott árun is érdemes ellenőrizni a fogyaszthatósági dátumot (Fotó: Gergely Árpád)

Mi az ön magánvéleménye a fogyasztói társadalomról? Meddig tartható ez fenn?
– Ebben a pillanatban úgy látszik, örökké fog tartani… Igaz, hogy közben tanulunk is, viszont a reklámszakemberek szintén ezt teszik, hogy csőbe tudjanak húzni bennünket. A mi feladatunk az, hogy okosan tudjunk dönteni. Ezért is rendkívül fontos a tudatos fogyasztásra való nevelés.

Hogyan tudnak önökkel kapcsolatba lépni az érdeklődők?
– Működik a honlapunk, illetve a Facebook-oldalunk, amit heti rendszerességgel frissítünk. Javasoljuk, hogy ez utóbbin kövessenek bennünket. Természetesen megtalálnak bennünket személyesen is az egyesület helyiségében vagy a telefonszámainkon a 024/227-522 és 064-965-73-39, munkanapokon 9.00 és 12.00 között. Évi szinten több száz problematikus tárgyunk van, ami kétségbeejtően nagy szám. Sajnos egyfolytában akadnak átverésből vagy tudatlanságból eredő problémák, s mi azon dolgozunk, hogy ezt a számot tőlünk telhetően csökkentsük.