2024. március 29., péntek

Távfűtés megújuló energiaforrásokból

Egyre több környezetkímélő fűtőrendszer terveit dolgozzák ki Szerbiában

A világ össz energiafogyasztásának fele a hűtésre és fűtésre használódik el. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az osztrák kormánnyal együttműködve új programot dolgozott ki a Nyugat-Balkán országainak távfűtő- és hűtő rendszereinek fejlesztésére. Szerbia a régióban élen jár a környezetvédelmi befektetések megvalósításában, ám a megújuló energiaforrások használata még gyerekcipőben jár országunkban.

A távfűtésről még ezután tárgyalnak a város vezetőségével (Gergely József felvétele)

A távfűtés jelene Szerbiában (Gergely József felvétele)

Szerbiában a távfűtő művek leginkább földgázt, kőolaj-párlatot (mazutot) és szenet használnak, biomasszával pedig csak jelentéktelen számú kazánban tüzelnek. Területeinken azonban kiváló lehetőségek vannak a megújuló energiaforrások alkalmazására: az erdők ideális termelői a természetes biomasszának, de a geotermális- és a napenergia felhasználására is kivételesen jó megoldások születhetnek. Miloš Banjac energiaügyi miniszterhelyettes szerint mindhárom megújuló energiaforrás bevezetése kifizetődő, és jeletős gazdasági haszonnal is járhat. Ahhoz azonban, hogy áttérjünk a környezetkímélő fűtő- és hűtőrendszerekre, megfelelő infrastrukturális befektetésekre van szükség: energiatárolókat kell építeni, a vezérlőrendszereket digitalizálni kell, és a megfigyelőrendszerek hatékonyságát is növelni kell.

Pancsován már éledezik az uniós környezetvédelmi tudat. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és az osztrák kormány támogatásával olyan napenergiára működő távfűtő rendszer tervein dolgoznak, amely az energiaforrás tárolására is alkalmas lesz.
– A rendszer képes lesz eltárolni a nyáron felhalmozott energiát, így télen ezen tartalékokból lehet majd üzemeltetni a távfűtést – mondta Hargitai Zsuzsanna, az EBRD nyugat-balkáni kirendeltségének igazgatója.

A klímaváltozás elleni küzdelem felgyorsítása érdekében a projektet támogató osztrák kormány számos nemzetközi pénzintézettel működik együtt. A pancsovaihoz hasonló tervek kidolgozását tervezik Újvidéken, Borban, Šabacon és Valjevóban is. Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere is több környezetvédelmi  projekt megvalósítását jelentette be.
– A távfűtésre vonatkozó tervek kidolgozásán már három éve dolgozunk. A projektet az Egyesült Nemzetek Szervezetének szakembereivel együttműködve valósítottuk meg, és előreláthatólag a jövő év elején el is fogadja a városi vezetés. Jelenleg is több elemzésen dolgozunk, az egyik legjelentősebb az épületek típusmeghatározása – mondta a szerb főváros polgármestere.

A megújuló energiaforrások alkalmazásába a régió országai tavaly 1,49 milliárd dollárt fektettek be. Az összeg két harmadát Szerbia környezetvédelmi projektjeire fordították, olyan uniós országok mellett, mint Románia, Bulgária, Horvátország és Szlovénia. (Forrás: Szerbiai RTV)