2024. április 24., szerda

Aláírásgyűjtés és tüntetés

Tiltakozás Szabadka építészeti-kulturális örökségének rombolása ellen

A szabadkai Természet és Társadalom Polgári Kezdeményezés szombaton tüntetéssel egybekötött aláírásgyűjtő akciót tartott Szabadka főterén, ahol a polgárok aláírhatták a polgári kezdeményezés azon petícióját, amelyben Szabadka építészeti-kulturális örökségének rombolása ellen tiltakoznak. A valamivel több, mint száz egybegyűlt tiltakozó előtt szerb és magyar nyelven felolvasták a petíció szövegét, amelyben felhívják a közvélemény figyelmét, hogy az utóbbi két évtizedben Szabadka történelmi belvárosában több történelmi jelentőségű épületet is leromboltak.

Aláírásgyűjtés Szabadka főterén (Patyi Szilárd felvétele)

Aláírásgyűjtés Szabadka főterén (Patyi Szilárd felvétele)

A petícióban külön kitérnek a legutóbbi Radić fivérek utcában történt házrombolásokra és a nemrégiben kihelyezett huszonhat világító hirdetőtábla ügyére is. Emellett követelik a városvezetéstől, hogy hagyják abba a város kulturális örökségének rombolását, a belügyi szervektől, hogy vizsgálják ki, történtek-e jogsértések az épületrombolásokkor, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézettől pedig, hogy tartsa be a kulturális javakról szóló törvényt. A petíció felolvasása után Tolnai Szabolcs, filmrendező szólt az egybegyűltekhez, aki beszédében a jelenlegi szerbiai közállapotokat bírálta, és a polgári tiltakozások fontosságát hangsúlyozta.
A Természet és Társadalom Polgári Kezdeményezés a tüntetéssel egybekötött aláírásgyűjtést jövő szombaton újból megtartja.