2024. március 28., csütörtök

Szavazzunk Rebecca álmának megvalósulásáért!

A magyarkanizsai kutyafogathajtó bajnok egy 300 km-es szánhúzó versenyen szeretne elindulni

Sordje Rebecca 28 éves közgazdászt nem kell különösebben bemutatni a magyarkanizsaiaknak, a térség kutyakedvelőinek, illetve az extrém sportok rajongóinak. Huskyjaival kiválóbbnál kiválóbb eredményeket ér el kutyás futásban és kerékpározásban. Elmondása szerint három Európa-bajnokságon szerzett bronzérmeire a legbüszkébb, valamint arra, hogy idén egy németországi hegyi futásról, amelyen egy dobermannal vett részt, ezüstéremmel tértek haza. Ezenkívül számos egyéb érmet is nyert különféle külföldi versenyeken.

Rebecca napilapunknak elmondta, hogy ikertestvérével, Noémivel gyermekkori álmuk volt, hogy legyen egy huskyjuk, és Noémi hét évvel ezelőtt beszerzett egyet, ő viszont tovább habozott, hogy mi is lesz, ha nem tud eleget foglalkozni vele.

– Ahogy a tesómnak meglett az övé, nagyon megszerettem a kutyust, a húgom viszont nem sokra rá elköltözött otthonról, és a kutyáját is vitte magával – mesélte Rebecca, aki elmondta, ma már párjával, Liridonnal két huskyjuk és két dobermannjuk van. A fogathajtással a magyarkanizsai Tisza-parton ismerkedett meg, amikor szemtanúja volt, ahogyan egy több huskyból álló fogat elindul a töltésen. Két törökkanizsai fogathajtónak, Domonkos Lászlónak és Karl Ágnesnek köszönhetően került kapcsolatba a sporttal, és rövid idő után el is kezdett járni a külföldi versenyekre, amelyeken jobbnál jobb eredményeket ért el. Triatlonozott, rollerezett, valamint sprint- és középtávokon futott a kutyáival, ezenkívül hegyet is mászott az ebekkel, ami elmondása szerint versenyzés önmagunkkal.

– Eddig 3500 méterre jutottam a legmagasabbra kutyával az olasz–osztrák határon, de mindig vannak új tervek – mesélte beszélgetőtársunk, aki elmondta, hogy az elmúlt nyáron a Mont Blanc-ot is megmászta, igaz, azt egyedül, ám ha lesz rá lehetősége, oda is szeretne visszamenni kutyával is, mert – ahogyan fogalmazott – imád velük hegyet mászni.

– Órákon, napokon és hosszú kilométereken keresztül nem találkozik az ember senkivel, csak a természet veszi körül, nincs autóút, csak a patakok csobogását lehet hallani. A kutyák viszont nagyon jók tájékozódásban, és mindig tudják, melyik a legjobb útvonal – magyarázta Rebecca, aki elmondta, nagyon szereti a kutyáit, rengeteg jó dolgot és emberséget hoztak az életébe, ráadásul nagyon sok mindenre meg is tanították őt.

A 28 éves közgazdász most az eddiginél is keményebb fába szeretné vágni a fejszéjét, ugyanis indulni szeretne a Fjällrävan Polar elnevezésű, Svédországon és Norvégián keresztülvezető 300 kilométeres kutyaszános túrán.

– Tagja vagyok a szabadkai Spartacus Hegymászóklubnak. Az egyik kedves barátom és klubtársam, Calbert Károly már tavaly ajánlotta ezt az expedíciót, és miután utánanéztem, úgy döntöttem, hogy megpróbálom – mesélte, hozzátéve, a túrára a világ minden tájáról összesen harminc ember kerülhet be, minden régióból ketten mehetnek. Rebecca, ha sikerül eljutnia, Közép-Európát képviseli majd. A csapatnak egyrészt azok lehetnek a tagjai, akik a legtöbb szavazatot kapják, másrészt azok, akiket a szervezők kiválasztanak. Szavazni a Facebookon lehet (https://polar.fjallraven.com/contestant/?id=7148) december 15-éig, a túra jövő év áprilisában rajtol el.

– Sokat gondolkodtam, jelentkezzek-e, mert a túra nagyon tetszik. Olyan, mint egy álom… Szavazatokat gyűjteni azonban nem szerettem volna. Úgy gondolom, ha ott kell lennem, ott leszek, ha nem, akkor jön egy másik terv, egy másik kaland. Abban azonban biztos vagyok, hogy nagyon büszkén képviselném hazámat ezen a világhírű eseményen – hangsúlyozta Rebecca, aki elmondta, hogy eddig nagyjából kétezer szavazatot kapott, ami egyrészt hihetetlen, másrészt nagyon megható is számára. Ezenkívül rengeteg kedves üzenet is érkezett hozzá, nagyon sokan megosztották a bejegyzését és a videóját is.

Beszélgetésünk végén Rebecca azt is elmondta, külön nem készül erre a túrára, mert egyébként is folyamatosan fut, hegyet mászik, túrázik és kutyázik, így véleménye szerint a kondíciója és kitartása – ahogyan fogalmazott – már most is a helyén van.