2024. március 29., péntek

Magyarkanizsa község segítséget kér

A migránsok miatt meg kell erősíteni a rendőri jelenlétet

Naponta megközelítőleg 300-tól 500-ra tehető azoknak a migránsoknak a száma, akik Magyarkanizsa községben tartózkodnak egy, némelyikük több napig is. Nemcsak a várost, hanem a határ és a Tisza közelsége miatt a probléma Horgost és Martonost is érinti. A lakosokat nyugtalanítja a helyzet, annál is inkább, mert a migránsok lakatlan házakban próbálják meghúzni magukat, sőt állítólag már a temetőkbe is bementek. Lackó Róbert, a válságstáb elnöke tegnap sajtótájékoztatón arról informálta a polgárokat, hogy ezt a helyzetet a község már nem tudja egyedül megoldani és hogy a fokozott rendőri jelenlét biztosítása érdekében felsőbb szervekhez fordultak segítségért, de kérésüket válaszra sem méltatták.

Magyarkanizsa központjában csoportosan jönnek-mennek a migránsok (Fotó: Csubrilo Zoltán)

Magyarkanizsa központjában csoportosan jönnek-mennek a migránsok (Fotó: Csubrilo Zoltán)

A migránsok fáznak, lakatlan házakba szeretnének bejutni (Fotó: Csubrilo Zoltán)

A migránsok fáznak, lakatlan házakba szeretnének bejutni (Fotó: Csubrilo Zoltán)

Naponta megközelítőleg 300–500-ra tehető azoknak a migránsoknak a száma, akik Magyarkanizsa községben tartózkodnak egy, némelyikük több napig is. Nemcsak a várost, hanem a határ és a Tisza közelsége miatt Horgost és Martonost is érinti a probléma. A lakosokat nyugtalanítja ez a helyzet, annál is inkább, mert szemmel láthatóan napról napra vonulnak csapatostul, emiatt a lakosok biztonságérzete is csökkent. A 2015-ben létrehozott válságstábnak most is van feladata, és csak remélik, hogy nem ismétlődnek meg az akkori állapotok, amikor a vásártéten ideiglenes befogadóközpontot kellett kialakítani, vagyis inkább sátortábort. A migránsok egyre több lakatlan házban próbálják meg meghúzni magukat, ez is aggodalomra ad okot, de az még inkább, hogy bár az illetékesek felsőbb szervekhez fordultak segítségért, hogy növeljék meg a rendőri jelenlétet, semmilyen válasz nem érkezett. Lackó Róbert, a válságstáb elnöke éppen ezért a nyilvánossághoz is fordult.

– Az utóbbi húsz napban ismét elérte a községet a migránsáradat, és olyan helyzet alakult ki, amelyet az önkormányzat képtelen önerőből megoldani. Az egyetlen megoldás a megerősített rendőri jelenlét lenne, éppen ezért november 19-én kérvényt írtunk a belügyminiszternek, ám erre a mai napig semmiféle válasz nem érkezett. Azóta azonban nagymértékben változott a helyzet, ugyanis a tél beálltával az egyre idegesebb migránsok birtokukba veszik a lakatlan házakat, az elhagyatott vasútállomást, és a friss hírek szerint a temetőkbe is behatolnak. Attól tartunk, hogy az időjárás zordabbá válásával a helyzet tovább romlik, ezért szeretnénk erősebb rendőri jelenlétet kérni – mondta Lackó Róbert.

Mind ez idáig összetűzés nem történt a helyiek és az áthaladók között, viszont a lakosok körében nyugtalanság uralkodott el.