2024. április 19., péntek

Útfelújítások Zentagunarason

Két infrastrukturális beruházás is zajlik a településen – Részben saját forrásból finanszírozzák a munkálatokat – Jövőre prioritást kapnak az útrekonstrukciók

A zentagunarasi helyi közösség az év végét komoly infrastrukturális fejlesztésekre használja ki. Sípos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy jelenleg két projektumnak a megvalósítása is folyamatban van a faluban, és mindkettő az úthálózat fejlesztésére vonatkozik.

Új útszakasz épül a Csantavéri úton (Fotó: Lakatos János)

Új útszakasz épül a Csantavéri úton (Fotó: Lakatos János)

– Az egyik projektumunk a Kossuth Lajos utca egy szakaszának újraaszfaltozása. Ez egy központban lévő utca, az érintett útszakasz pedig a helyi közösség épülete előtt húzódik. Ez az egyik legforgalmasabb utcánk, és nagyon rossz állapotban volt. Az évek során többször is javítgattuk, de eljutott arra a szintre, hogy nem érte meg a javításra költeni. Jobbnak láttuk bevonni aszfalttal az egész szakaszt, mintegy 250 méter hosszan és 5 méter szélesen. Ennek a beruházásnak az értéke eléri a 2 millió dinárt – számolt be Sípos, majd arról is szólt, hogy amíg a Kossuth Lajos utcában a meglévő utat újították fel, addig a csantavéri úton egy teljesen új szakasz épül ki.

– A Kossuth Lajos utcában folyó munkálatokkal párhuzamosan kezdődött egy határútnak az aszfaltozása. Ez a Csantavér felé vezető útnak egy 300 méteres szakasza, és azért fontos, mert több bejegyzett gazdaság és farm helyezkedik el az út mentén, s tevékenységük miatt fontos, hogy szilárd útburkolatot kapjanak. Az itt folyó munka értéke 4,6 millió dinár – közölte az elnök, és hozzáfűzte, hogy az új útszakasz kiépítését részben az állami földek bérbeadásából befolyó összegből finanszírozzák, részben pedig a helyi közösség állja a helyi járulékból.

Az infrastrukturális fejlesztések mellett a két utcában forgalomkorlátozásokat kellett bevezetni. Ez azt jelenti, hogy a 10 tonnánál nehezebb kamionok nem hajthatnak be. Erre azért volt szükség, mert a cukorrépa-szállítás idején a cukorrépát szállító kamionok erre közlekedtek, és naponta 30-40 kamion halad el egy-egy útszakaszon, így félő volt, hogy nagyon hamar tönkreteszik az egész utcát – fogalmazott Sípos.

A falu úthálózatának felújítása a jövőre is folytatódik. Több utcaszakasz is nagyon rossz állapotban van, mivel 30-40 évvel ezelőtt lettek aszfaltozva – számolt be az elnök.

– Sok helyen a felső réteg teljesen elkopott, és ezeket a részeket szeretnénk újra burkolni. A helyi közösség tanácsa úgy döntött, hogy az utak foltozására kevesebb pénzt költ, ezért csak a legszükségesebb munkálatokat végezzük el. Inkább az útszakaszok áthúzására fordítunk nagyobb összegeket, mert úgy gondoljuk, hogy ez sokkal hatékonyabb megoldás. Ezek a beruházások jövőre prioritást élveznek, és megvalósításukat nagyrészt a helyi járuléknak köszönhetjük – mondta el Sípos, és végezetül arról is szólt, hogy ha lehetőség lesz rá, szeretnék folytatni vízvezeték-hálózat felújítását. Az egész faluban még három utcában nem sikerült lecserélni a csöveket.