2024. április 25., csütörtök

Tüntetések Fehéroroszországban

Ezren tüntettek Minszkben az orosz integrációs terv ellen

Több mint ezer ember vonult az utcára szombaton a fehérorosz fővárosban, Minszkben, hogy tiltakozzon az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzése ellen.
Az engedély nélküli, ötórás tüntetést akkor tartották, amikor Aljakszandr Lukanseka fehérorosz elnök egyebek mellett az integrációról tárgyal Vlagyimir Putyin orosz államfővel Szocsiban.
A többnyire fiatal tüntetők a városközpont egyik sugárútján találkoztak, onnan vonultak a kormány épülete elé "Ez nem integráció, ez megszállás", illetve "Az elnök eladja az országunkat" feliratú transzparensekkel.
Sokan az Európai Unió zászlaját, illetve az ellenzék jelképeként nyilvántartott korábbi fehér-piros-fehér zászlót lobogtatták. A rendőrség gyorsan körülzárta a menetet, de senkit sem vettek őrizetbe.
-A nép jóváhagyása nélkül nem szabad egy országot bántani. (...) Ha nem lennének titkos jegyzőkönyvek, nem kellene gyülekezni" - mondta a tüntetés szünetében Uladzimir Nekljajev fehérorosz ellenzéki vezető.
Több hónapja folynak a találgatások arról, hogy a közel két évtizede hatalmon lévő Putyin Oroszország és Fehéroroszország egyesítését tervezi, hogy a mandátuma 2024. évi lejárta után a két országot magában foglaló államszövetség élén maradjon.


-A Kreml nem akar tovább a szép szavakért fizetni, és 2014 előtt elkezdett politikai engedményeket követelni Minszktől az új államra és Putyin új tisztségére utalva - mondta az AP amerikai hírügynökségnek Valerij Karbalevics független minszki politikai elemző.
Aljakszandr Lukasenka többször is visszautasította ezeket a felvetéseket, ugyanakkor előrehaladottabb integrációs tervről tárgyal az Orosz-Fehérorosz Föderáció keretében. Az 1999-ben megkötött politikai-gazdasági-katonai szövetség feltételeit pontatlanul határozták meg, és a közös állam létrehozása nem valósult meg.
Az elnök többször is megígérte, hogy nem adja fel Fehéroroszország függetlenségét, de az ellenzék továbbra is aggódik.
-A politikusok úgy játszanak a fehérorosz függetlenséggel, mint a kártyával, és addig fogunk tiltakozni, amíg ez a fenyegetés fennáll - mondta Pavel Szeverinec, a Fehérorosz Kereszténydemokrácia nevű, nem regisztrált párt vezetője, a szombati tüntetés szervezője.
Lukasenka és Putyin a föderációs szerződés aláírásának 20. évfordulóján találkozott, amelyen a Kreml szerint a két ország közötti "integráció elmélyítésének a kilátásait" vitatják meg.