2024. április 19., péntek

Tegyünk a közösségért!

Az újvidéki Önkéntes Szolgálat 1047 taggal büszkélkedik

Az önkéntesek nemzetközi napja alkalmából az Egység Művelődési Állomás székházában tegnap megtartották a Fenntarthatóság mintája elnevezésű konferenciát.

Fotó: Fúró Dénes

Fotó: Fúró Dénes

Az értekezleten bemutatták az újvidéki Önkéntes Szolgálat projektumának eddigi eredményeit és tevékenységét, valamint a régióban szerzett tapasztalatokról is szó esett. A programot az Újvidék 2021 – Európa kulturális fővárosa és az OPENS 2019 szervezeteivel közösen vitték véghez. Az Önkéntes Szolgálat abból a célból alakult meg, hogy népszerűsítse az önkéntességet és biztosítsa ennek fenntarthatóságát Újvidéken. Az Európa Kulturális Fővárosa 2021 és az OPENS 2019 együttes erővel törekszik arra, hogy a szolgálat rendezett, egységes, valamint felismerhető legyen, hogy megfeleljen a polgárok igényeinek, nemcsak Újvidéken, hanem az országban, a régióban és egész Európában is.

Vukašin Grozdanović, az OPENS 2019 koordinátora (felvételünkön) elmondta, hogy a három évvel ezelőtt megalakult önkéntes szervezettel karöltve sikeres együttműködést valósítottak meg.

– Jelenleg mintegy kétszáz önkéntes működik az OPENS 2019 szervezetén belül, olyan fiatalok, akik egész évben kemény munkát végeztek. Többek között különféle képzéseket és oktató előadásokat tartottak. Csak az idén több mint 4 ezer órát töltöttek önkéntes munkával, ami mindenképpen dicséretre méltó – mondta Grozdanović.

Vojislav Prkosovački, az újvidéki Önkéntes Szolgálat vezetője hangsúlyozta, hogy egész pontosan 1047 regisztrált tagjuk van, ők az elmúlt két évben 137 támogatott, önkéntes aktivitást valósítottak meg, ami 9 ezer órányi munkát jelentett.

– Számos műhelymunkával és előadással igyekszünk népszerűsíteni az önkéntességet, szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának hozzánk. Ez azért is fontos, mert ezzel a tevékenységgel saját személyiségünket is fejleszthetjük, ugyanakkor hozzájárulunk közösségünk fejlődéséhez is – magyarázta Prkosovački.

A konferencián az előadók igyekeztek megismertetni a hallgatósággal az önkéntesség előnyeit, illetve a külföldről érkezők is megosztották saját tapasztalataikat, az ő munkájuk eredményeiről beszéltek, aminek köszönhetően sokat tanulhattak egymástól a résztvevők.