2024. április 19., péntek

Figyeljünk rájuk is!

Év végi rendezvények a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Egyesületben

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja, amikor az emberek figyelmét a fogyatékkal élők gondjaira, problémáira igyekeznek felhívni.

A bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Egyesület napközijében fogyatékkal élő gyerekekkel és fiatalokkal foglalkoznak, és a világnap apropóján három eseményt is szerveztek. Faragó Papp Boglárka, az Izida igazgatóbizottságának tagja és az események egyik szervezője arról számolt be lapunknak, hogy az események sora egy utazással kezdődött.

– Hétfőn az Izida felhasználói Belgrádba utaztak, mivel meghívást kaptunk a parlamentbe, több hasonló, vajdasági civil szervezettel együtt. Öt felhasználónkkal sikerült eljutnunk, és nagyon szépen fogadtak bennünket. Ez egy nagyon kellemes kirándulás volt, amelyen a felhasználóink jól érezték magukat – mondta el Faragó Papp Boglárka, majd arról is szólt, hogy folyatásként kedden egy fogadást szerveztek a székházukban. Ezen többek között jelen volt Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere és Lukács Klára, a községi tanács szociális ügyekkel megbízott tanácstagja.

– Fogadást tartottunk, ahová meghívtuk az önkormányzat és a velünk együttműködő civil szervezetek képviselőit. Ezen a napon egy kisebb kiállítást készítettünk azokból a munkákból, amiket a felhasználóink csináltak az év során. Itt a kreatív műhelyünkben született munkákról van szó, amik között vannak házi készítésű szappanok, gyertyák, hímzések, szövések, karácsonyi díszek és hímzések, stb. Emellett az ünnepi program keretében az év során készített produkcióinkat mutattuk be, amelyekben voltak versek, zenés és táncos produkciók. A korábbi években ezen a napon mi látogattunk az önkormányzatba a felhasználóinkkal, de most szerettünk volna egy kis változatosságot vinni ebbe. Az önkormányzat támogat bennünket az év során, és azt szerettük volna, hogy lássák, mi az, amit támogatnak. Meg akartuk mutatni a székhelyünket, és azt elérni, hogy egy kicsit közelebbi kapcsolatot teremtsenek a felhasználóinkkal. Úgy láttuk, hogy ez jobb hatással volt – számolt be a szervező, majd arról is szólt, hogy ezzel az ünnepséggel nem ért véget az események sora.

– Úgy gondoltuk, hogy a szerdai napon az Izida munkatársai lepik meg a felhasználókat. Mivel mindenki szereti a zenét és a táncot, ezért egy karaoke-partit tartottunk számukra. Ez nagyon jó és vidám hangulatban telt, majd a Motel vendéglőben egy ebéddel ajándékoztuk meg felhasználóinkat – számolt be Faragó Papp.

Hamarosan itt lesz az év vége, de addig még több esemény is vár az Izida felhasználóira. A kreatív csoporttal már javában készülnek a karácsonyi vásárra, amit december 21-én tartanak a Kultúrotthonban, mondta el a szervező, majd arról is szólt, hogy a vásárba várnak mindenkit. A kínálatban lesznek gyertyák, házi szappanok, szövések, varrások, hímzések és más hagyományos, népi alkotások. Az Izida székházában az idei évben is lesz karácsonyfa-díszítés, amelyen nemcsak az Izida felhasználói, hanem a teljes tagság is részt vesz. E közös díszítés mellett lesz egy kisebb karácsonyi műsor is, tudtuk meg Faragó Papptól.