2024. április 24., szerda

Színes programok, új könyvek

A csókai művelődési élet alapítványi támogatásokból építkezik

A csókai Csóka Művelődési és Oktatási Központ idén az önkormányzattól kapott szokásos éves működési támogatás mellett több sikeres pályázati programot is meg tudott valósítani. Amint azt az intézmény igazgatónője, Kobrehel Éva elmondta, év közben a rendszeres havi programokat csak úgy tudják finanszírozni, ha sikerül alapítványi pénzből kiegészíteni a költségvetésüket.

Kívül színes esernyők, belül színes programok (Gergely József felvétele)

Kívül színes esernyők, belül színes programok (Gergely József felvétele)

– Az alapítványoknál elnyert támogatásokból több érdekes rendezvényt tudunk tető alá hozni, szép új könyvekhez jutott a könyvtár, képzéseket, tanfolyamokat, versenyeket szerveztünk. A község kulturális életének megszervezésében manapság már nélkülözhetetlenek a pályázati források. A Bethlen Gábor Alap és a Szekeres László Alapítvány jóvoltából szép dolgokat tudtunk megcsinálni. A Bethlen Gábor Alap pályázatán nyert félmillió forintos támogatásból például gazdag programot valósítottunk meg a Csókai Nyári Fesztivál alkalmával. Július 26-án, Szent Anna napján ünnepeljük Csóka község napját, és ennek apropóján háromnapos rendezvénysorozat volt, amit színesebbé tudtunk tenni. Volt bográcsfesztivál, megemlékezések, díszülés is. Intézményünk jelentős, egymillió forintos eszközbeszerzési támogatásra kapott lehetőséget a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően. Fel tudtuk újítani a számítástechnikai eszközeinket, három-három asztali és hordozható számítógépet vásároltunk, valamint egy projektort és egy nyomtatót. A műszaki fejlesztés nyomán tovább tudjuk bővíteni tevékenységünket. A polgárok használhatják levelezésre, faxküldésre, nyomtatásra, fotózásra az oktatási központ felszerelését, valamint újabb számítógépes tanfolyamok megszervezése van lehetőség – magyarázta Kobrehel Éva, hozzátéve, a Szekeres László Alapítvány 150 000 forintos támogatásával szervezték meg az általános iskolások körében népszerű Kisokos Tábort. Az idén tíz különböző korosztályú gyerek vett részt az ötnapos nyári tábor programjában. Játékos számítógépes programokkal ismerkedhettek meg, ami nagyon tetszett nekik. Ugyancsak az alap támogatásával idén hetedik alkalommal tartották meg a Csókai Tamburafesztivált, amelynek nemzetközi jellege is volt a kezdetekben.

– A Magyar Nemzeti Tanácstól kaptunk 80 000 dinárt a nyári színpad felújítására, ennek köszönhetően kicseréltük a színpad elhasználódott borítását. A tartományi művelődési titkárságtól könyvvásárlásra kaptunk támogatást, valamint 50 000 dinárt a kétnyelvű plakátok és publikációk megjelentetésére. A könyvtárunk a Márai-programon keresztül több mint negyedmillió forint értékben gazdagodott szép kiadványokkal, összesen 108 új magyar könyvvel – mondta a Csóka Művelődési és Oktatási Központ igazgatónője az alapítványi támogatások felhasználásáról.