2024. március 29., péntek
BIRKÓZÁS

Új szerepkörben

Módos Péter az utánpótlás után immár a felnőtt kötöttfogású válogatott edzője

2018-ban Budapest rendezte meg minden idők egyik legjobb birkózó-világbajnokságát, amelyen a magyar kötöttfogású csapat kiválóan szerepelt, jórészt a legtapasztaltabb versenyzőknek köszönhetően. Bácsi Péter a világbajnoki címe után szögre akasztotta a felszerelést, a Magyar Birkózószövetségben vállalt feladatot, s egybehangzó vélemény szerint szakmai igazgatóként kiváló munkát végzett az elmúlt egy évben. Aztán egykori csapattársa, Módos Péter is feltűnt Sike András oldalán, ő Repka Attila edző feladatait vette át a válogatott körül, ténykedése kezdetén pedig másik csapattársa, az olimpiáig még biztosan aktív Lőrincz Tamás szerzett világbajnoki címet Nur-Szultanban.

Módos szintén jeles tagja volt nemzedékének, hiszen Európa-bajnoki érme (2008) mellett olimpiai és világbajnoki bronzot is szerzett (2012 és 2013), s a már említett Lőrinczen és Bácsin kívül Deák Bárdos Mihállyal és Kiss Balázzsal évekig együtt örülhetett a sikereknek. Az ő karrierjét azonban a sérülések hátráltatták, s 29 éves korában úgy döntött, felhagy az aktív versenyzéssel.

A szövetség most szinte valamennyiüket szerephez juttatta, de nincs ezen mit csodálkozni, hiszen közkedvelt személyek ők a környezetükben, Deák Bárdos például Miskolcon nemcsak sportvezető, hanem a közelmúltban lebonyolított önkormányzati választáson is nyert körzetében.

Módos Petivel szinte együtt néztük végig a szintén Budapesten, a Ludovika Arénában megrendezett U23-as világbajnokságot, s természetesen a jövő évi tervekről is volt időnk beszélgetni.

Az olimpia négyévenként felborítja a szokásos menetrendet, ráadásul márciusban Budapesten lesz az európai olimpiai selejtező, tehát az idei világbajnokság után nem nagyon volt megállás. Van itt kérdés a magyar kötöttfogású csapattal kapcsolatban. Például igaz-e, hogy Korpási Bálint megpróbálkozik a 67 kg-os súlycsoporttal, mi lesz Kiss Balázzsal, Lám Bálinttal?

Nem állt még össze a jövő évi teljes program, nyilván van olyan súlycsoport, amelyben a válogatottság is kérdéses. A Lőrincz testvérek révén két olimpiai kvótával büszkélkedhetünk, ők már nyugodtan készülhetnek az olimpiára, Korpási valóban megpróbálkozik a 67 kg-os súlycsoporttal, s amennyiben nem lesz gond a fogyasztással, nem féltem őt. Balázzsal kapcsolatban még nem világos minden, mert az ő súlycsoportjában már nagyon jön fel Szőke Alex és Varga Ádám, kopogtatnak a válogatottságért, s ebben Sike András és az elnökség dönt majd. Lám nyilvánvalóan hullámvölgyben van, hiszen már évek óta nem tud jó eredményt produkálni. Látjuk, mi a hiba, próbáljuk rendbe rakni, s bízunk abban, hogy a kvalifikációt ő is sikeresen veszi.

Az olimpia után biztosan változni fog a kötöttfogású csapat, hiszen például Lőrincz Tamástól illuzórikus lenne azt várni, hogy folytatja, bármilyen eredmény is születik Tokióban. Volt-e már szó arról, milyen lesz a 2021-es csapat?

Biztosan át fog rendeződni, hiszen sem Tomi, sem Balázs, de már Viktor sem a legfiatalabb versenyzők közé tartozik, bár neki még belefér egy olimpiai ciklus. Hál’ istennek azonban olyan utánpótlásunk van úgy az U23-ban, mint a junioroknál, ahol Tamás mögött ott van Lévai Zoltán, Balázs mögött a már említett Szőke és Varga, kisebb súlyokban Lévai Tamás és Váncza István. Őket a 2024-es olimpiára kell felépítenünk, s olyan feltételeket teremteni nekik, hogy éremesélyesként jussanak ki Párizsba.

Egyébként hogy tetszik az új szerepköröd?

Három éve ezdősködök immár, voltam a serdülő- és a kadétválogatottnál, a juniorválogatott mellett pedig az akadémián dolgoztam. Gyakorlatilag tehát foglalkoztam már minden korosztállyal, s szerettem az utánpótlásnál, de ez egy új kihívás, hiszen több olyan versenyzővel dolgozok most, akivel együtt nőttünk fel, akad, aki még idősebb is nálam (Módos 1987-es születésű – a szerző megj.). Jól jött ki azonban az egész, mert el tudjuk különíteni az edzést a barátságtól, megfogadják, amit mondok. Jól érzem tehát magam, s a tudásomhoz mérten mindent elkövetek annak érdekében, hogy ők sikeresek legyenek. Bandival együtt dolgozva működik ez a dolog.

Rajtad kívül több egykori válogatott-társad van már a szövetség új vezetésében. Ez azt jelenti, hogy jövő szakmai része már jobban biztosított, mint a versenyzői?

Bízunk benne! Bácsi Péternek is remek meglátásai vannak, de ez nem is csoda, hiszen kiváló versenyző volt. A háttérből csodálatos dolgokat biztosít nekünk, s minden, amit csinál, előreviszi a dolgokat. Már csapatként is úgy dolgoztunk, mintha testvérek lennénk, s ez most sem működik másként. Nyilván vannak rossz dolgok is, de ezeket ki kell szűrni, s a jókat továbbvinni. Építő jelleggel tudunk együttműködni, s reményeim szerint ennek az eredménye megmutatkozik majd a jövőben.