2024. április 19., péntek

Csáth Géza és a hálózatok

Miről mesél az író családfája?

A magyarországi Digitális Bölcsészet folyóirat, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Databánya közös szervezésében nemrég két műhelymunkát tartottak Szabadkán. Ezek témája Csáth Géza és a hálózatok voltak. Az egyik műhelyfoglalkozáson a szabadkai Kosztolányi Tehetséggondozó Gimnázium tanulói vettek részt. A másik Irodalmi hálózatok – Csáth Géza és Szabadka elnevezésű műhelyfoglalkozást pedig a Szabadkai Városi Múzeumban tartották meg. Ennek során a résztvevők korszerű számítógépes eszközök segítségével dolgozták fel Csáth Géza és a Brenner család tagjainak életét. Elsőként Molnár Eszter tartott előadást Csáth Géza és a Brenner család címmel. Ezután a résztvevőket Hubay Miklós vezette be a Wikipédia-szócikkek szerkesztésébe. Ezután a MyHeritage családfakutató és a Gephi adatvizualizációs szoftver használatával is megismerkedhettek.

– A műhelymunkák során kétféle hálózatot vizsgáltunk. Az egyik Csáth Géza Szabadkához kötődő helyszíneiből állt, amelyeket térképre vetítettek a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulói. Előzetesen elmentek, és lefotózták ezeket a helyszíneket. A képekhez idézeteket kerestek, illetve saját élményeiket társították hozzájuk. A múzeumpedagógus kollégám tartott nekik foglalkozást. Utána a képeket az adatokkal együtt feltöltötték, és egy adatvizualizációs szoftver segítségével megalkották a térképet. A másik műhelymunka témája egy családhálózat felkutatása, tehát Csáth Géza családfáját vettük szemügyre. Alapforrásként Dér Zoltán az Üzenetben megjelent írását használtuk, amelyben alaposan feltárta ezt a családfát. Ebből készítettünk egy olyan táblázatot, amelynek az adatait egyrészt a Wikipédia-szócikk szerkesztése során, másrészt a Gephi és a MyHeritage szoftverekkel való munka során tudtuk felhasználni – tudtuk meg Parádi Andreától, a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos titkárától. Arra a kérdésre, hogy miként fogjon neki valaki a saját családfája felkutatásának, a következőket válaszolta:

– A családfakutatást ott kell kezdeni, hogy kifaggatjuk a szüleinket, nagyszüleinket. Ha nem tudjuk meg a felmenőink pontos születési dátumát, de legalább tudjuk a születés helyét, akkor el tudunk menni a levéltárba vagy a helyi plébániára. A 18. századtól minden plébánián vezettek anyakönyvi kivonatot, ha szerencsénk van, odáig vissza tudunk menni. Érdemes a Magyar Nemzeti Levéltár családfakutatásról szóló oldalait tanulmányozni az első lépésekhez: http://mnl.gov.hu/mnl/ol/csaladtorteneti_kutatas

A MyHeritage szoftver lényege, hogy a már ismert adatokat rögzíthetjük és megjeleníthetjük ezen a felületen. Arra is használható, hogy családtagokat, távolabbi rokonokat keressünk a felmenőink között – mondta Parádi Andrea.

A műhelymunka résztvevőinek Maróthy Szilvia, a Digitális Bölcsészet folyóirat főszerkesztője mutatta be a MyHeritage szoftver használatát.

– A MyHeritage szoftver egy asztali alkalmazás, bárki ingyen le tudja tölteni. Lényege, hogy feltöltsük a saját családfánk adatait. A feltöltés után meg tudjuk teremteni az egymás közötti kapcsolatokat, a szoftver pedig vizualizálja a családfánkat. Fontos tudni, hogy kétféle felületen tudunk vele dolgozni. A webes felületen regisztráció után fel tudjuk vinni a saját adatainkat. Létezik egy letölthető, asztali alkalmazás is, amely kapcsolatban áll a weboldallal. A szoftver használatához nem szükséges internetes kapcsolat. Egyszerűen felvisszük az egyes adatokat, ezeket a szoftver eltárolja, és lehetőséget ad, hogy különféle műveleteket végezzünk velük – szögezte le Maróthy Szilvia.

A Gephi adatvizualizációs szoftver használatát a résztvevők Minkó Mihály adatvizualizációs szakértőtől sajátíthatták el.

– A Gephi egy nyílt forráskódú, hálózatvizualizációs szoftver. Széleskörűen és elterjedten használják a hálózati struktúrák megjelenítésére. Alkalmas arra, hogy a hálózatokban rejlő rejtett mintázatokat vizuális eszközök segítségével tárjuk fel. Sok hálózatelméleti adatot is elő lehet állítani a segítségével, amelyek bemutatják a hálózat különböző aspektusait. A résztvevők azt tanulták, hogy a saját adataikból, amelyeket összegyűjtöttek, az adatok megfelelő átalakítása után hogyan tudnak hálózatvizualizációt készíteni – mondta Minkó Mihály.