2024. március 28., csütörtök

Pert nyert Tőkés László

Másodfokon megnyerte a rágalmazás miatt indított pert Tőkés László azok ellen a volt titkosszolgálati vezetők ellen, akik egy televíziós műsorban magyar kémnek nevezték, és azt állították, hogy Tőkés László az 1989-es temesvári ellenállása során pénzt kapott a magyar titkosszolgálattól.

Tőkés László (Fotó: MTI)

Tőkés László (Fotó: MTI)

A Bukaresti Táblabíróságon pénteken kimondott ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. Az ítélet megváltoztatta a Tőkés László számára kedvezőtlen elsőfokú ítéletet, és megítélte Tőkés Lászlónak a kért egy lejes erkölcsi kártérítést, amit Filip Teodorescunak, a kommunista politikai rendőrség (Securitate) kémelhárítása helyettes vezetőjének, és Ioan Talpesnek, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatójának kell kifizetnie. A bíróság nem marasztalta el ugyanakkor az Antena 3 hírtelevíziót és Mihai Gadea műsorvezetőt, a amiért teret adott a hírszerzők rágalmazásának. Azt szabta meg, hogy a televízió és a műsorvezető 5000 lejes perköltségét Tőkés Lászlónak kell kifizetnie, míg ő maga csak 3300 lejes perköltséget kap a két elmarasztalt titkosszolgálati vezetőtől.

A háromtagú bírói tanácsból egy bíró ellenvéleményével meghozott ítélet nem jogerős, a hivatalos kiközlés utáni 30 napban fellebbezés nyújtható be ellene.

Filip Teodorescu, a Securitate kémelhárításának korábbi helyettes parancsnoka és Ioan Talpes, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatója azt állította 2014 szeptemberében az Antena 3 hírtelevízió műsorában, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. Ezt a volt temesvári lelkésznek egy 20 ezer lejnyi magyarországi egyházi adomány átvételéről 1989 októberében írt elismervényével próbálták alátámasztani. Szerintük az adomány kézbesítőitől a román-magyar határon elkobzott elismervény azt bizonyítja, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálatnak dolgozott, és ezért pénzt is kapott.

A nagy nyilvánosság előtt történt rágalmazásért a volt temesvári lelkész beperelte az utolsó kommunista és az egyik első rendszerváltás utáni kémfőnököt, valamint az Antena 3 televíziót és annak műsorvezetőjét. Első fokon, 2016 márciusában a bukaresti törvényszék megalapozatlannak minősítette és elutasította Tőkés László erkölcsi kártérítési keresetét.

A fellebbviteli tárgyaláson a Bukaresti Táblabíróság Kincses Előd ügyvéd indítványára elrendelte két olyan magyarországi tanú meghallgatását, akik igazolták, hogy a szóban forgó összeg az üldözött, nélkülöző lelkészcsalád megsegítésére gyűjtött önzetlen adomány volt.

Kincses Előd az MTI-nek nyilatkozva erkölcsi sikernek tekintette, hogy a bíróság öt év pereskedés után megállapította, hogy a Securitate és a SIE vezetői rágalmazták Tőkés Lászlót. Hozzátette: a bíróság a perköltségnek csak a töredékét ítélte meg Tőkés László számára.