2024. április 25., csütörtök

Partnerség és együttműködés

Fontos szerep jut a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének

Damir Zobenica, a Vajdaság Autonóm Tartomány közgyűlésének alelnöke, akit az Európai Régiók Közgyűlésének (AER) Igazgató Bizottsága újra a szervezet alelnökévé választott meg, átvette Brüsszelben a regionális gazdasági fejlesztéssel kapcsolatos megbízatását.

Az európai régiók legnagyobb és legbefolyásosabb hálózatának ülésén Zobenica az újvidéki Regionális Üzleti Fórum innovatív jellegére, jelentőségére és sikerére hívta fel a figyelmet. Rámutatott, ez egy egyedülálló üzleti rendezvény, amely az AER keretében egyedülálló együttműködési koncepcióval rendelkezik. Az idén négy kontinens és 21 ország vállalatainak képviselőit, kereskedelmi kamaráit, fejlesztési ügynökségét hozta össze, amelyek összesen 128 ülést tartottak, két együttműködési megállapodást írtak alá, és 21 négyszemközti találkozót zártak azzal a következtetéssel, hogy a közeljövőben további együttműködési megállapodásokat írnak alá. A következő 24 találkozón pedig megállapították, a jövőben remek együttműködésre nyílik lehetőség. Zobenica bejelentette, hogy az AER regionális gazdasági fejlesztésért felelős alelnökeként továbbra is intenzíven dolgozik azon, hogy az AER tagállamainak vállalatait összekösse.

Bemutatta ugyanakkor az Erasmus+ programot, illetve azt a projektumot, amelyet a vajdasági képviselőház Nordlanddal, Norvégia északi régiójával valósított meg, aminek köszönhetően 16 vajdasági fiatal látogatott el Norvégiába, illetve 15 nordlandi fiatal érkezett Vajdaságba. Megállapította, hogy a Vajdaság AT és a Nordland között 2016-ban létrehozott együttműködés az egyik legjobb példa arra, hogy az AER hogyan segíti elő a szoros partnerségek létrejöttét és az együttműködést.