2024. április 23., kedd

Palkovics: fontos a magyar-szerb tudományos és technológiai együttműködés

Kiemelten fontos a magyar-szerb tudományos és technológiai együttműködés - jelentette ki a magyar innovációs és technológiai miniszter pénteken Szabadkán.

Palkovics László, miután Nenad Popović Szerbia innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterével átadta az Újvidéki Egyetem szabadkai gazdaságtudományi karán kialakított Regionális innovációs startup központot, azt mondta, Szerbia, Magyarországhoz hasonlóan, nem rendelkezik kőolajjal vagy vasérccel, amije van, az a jól képzett munkaerő.
Hozzátette: ezért tartja kiemelten fontosnak a magyar kormány is a magas hozzáadott érték előállítását, a kutatás-fejlesztést.
Az IMF legutóbb megjelent értékelése alapján Magyarország a világ egyik high tech országa. A Magyarországon előállított ipari termékekben 70 százalékos a high tech aránya, ezzel a lista első három helyén áll Németország és Dánia mellett - közölte.
A többi közt ennek tudható be, hogy idén az első három negyedévben 5 százalékkal nőtt a magyar GDP. Az eredményekért tenni is kell, ezért a kormány, az egyetemek és a kutatóintézetek egyaránt közreműködnek az 5G, a mesterséges intelligencia alkalmazása és az ipar 4.0 elterjesztésében - mondta a politikus.
Ezekkel a technológiákkal a nemzetközi vállalatok rendelkeznek, a magyar és a szerb kormány célja azonban az, hogy a belföldi vállalatok is tudjanak erősödni. Ennek legjobb módja, ha a fiatalok már korán megismerkednek ezekkel a technológiákkal - mondta Palkovics László.
Bár ma még a fiataloknak egyszerűbb megoldásnak tűnik elhelyezkedni egy multinacionális vállalatnál, ennek ellensúlyozására, a hazai vállalkozások megerősödése érdekében, a fiatal induló vállalkozások számára is biztosítani kell a megfelelő lehetőséget - hangsúlyozta a politikus.
Palkovics László közölte, szerb minisztertársával a megbeszéléseket Szegeden folytatják, ahol Nenad Popovićnak bemutatják a szegedi lézerközpontot, az ELI-ALPS-ot és a szomszédságába tervezett science parkot, valamint egyeztetnek arról, miként tudják erősíteni a határon átnyúló együttműködést.
A miniszter az átadó ünnepséget követően közgazdászhallgatóknak tartott előadásában kifejtette, az autóiparnak a következő időszakban olyan kihívásokkal kell megküzdenie, mint a kibocsátáscsökkentés, a gépkocsi tulajdonláshoz való viszony megváltozása és az önvezető járművek iránti igény.
Magyarországon a nagy autóipari cégek mint az Audi, a Mercedes, a BMW a gyártás mellett jelentős kutatás-fejlesztési kapacitásokat alakítanak ki - közölte Palkovics László.
A miniszter rámutatott, fontos a megfelelő infrastruktúra kialakítása: a magyarországi 4G mobilhálózat minősége a legjobbak között van a világon, és a kormány célja az 5G-ben is megtartani ezt a szintet. A tervek szerint az 5G hálózat az uniós határidő előtt két évvel, 2023-ra lefedi a nagyobb településeket és a fő közlekedési útvonalakat - közölte.