2024. március 28., csütörtök

Egyezmény a méhek védelmére

Környezetbarát rovarirtó szerekre és tudatos gazdálkodásra hívták fel a figyelmet

Három évvel ezelőtt kezdte meg az együttműködést a tartományi kormány a helyi szintű gazdasági fejlődés nemzeti ügynökségével (NALED). A felek az eddig elért eredményeket vitatták meg és a tervekről is tárgyaltak a csütörtökön délelőtt megtartott rendszeres évzáró tanácskozáson, amelyen az érintett helyi önkormányzatok képviselői is részt vettek. A hároméves együttműködés többszörösen hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzatok felkészültebben nézzenek szembe az olyan kihívásokkal mint a megfelelő gazdasági légkör és a kedvező befektetési feltételek kialakítása – értékelték a tanácskozáson. Igor Mirović tartományi kormányfő a sajtótájékoztatón elmondta:

– A NALED jelentősen hozzájárult az országos, a tartományi és a községi gazdasági problémák érzékeléséhez és megoldásához is. Észrevételeiknek köszönhetően hatásosabban tudjuk mi is elhárítani a gazdasági fejlődés útjába álló akadályokat.

A méz egészségesebb a cukornál (Fotó: Ótos András)

A méz egészségesebb a cukornál (Fotó: Ótos András)

Az egyik előrelépés az építkezési engedély kiadása terén történt, hiszen ma már mindössze hét nap után is hozzá lehet jutni a kérvény beadása után, de az ingatlanok bejegyzését, az e-közigazgatást és a bejelentett idénymunkások számát illetően is kiemelkedő helyet foglal el Vajdaság az ország többi részéhez viszonyítva – ismertette Violeta Jovanović, a NALED megbízott igazgatója. A tanácskozás résztvevői egyként hangsúlyozták az idegenforgalom és a környezetvédelem fontosságát, valamint a minőségi élelmiszerek és italok előállításának a jelentőségét.

– Ma több témát is körbejártunk, értekeztük a kisiparosokat és kisvállalkozókat érintő támogatásokról, könnyítésekről. Megkezdődött a tervezet kidolgozása a mezőgazdasági földterületek tagosításáról, s a biotermelés fellendítése is újabb kihívás. Hangsúlyt fektettünk a lokális kultúra, művészet népszerűsítésének fontosságára, ami a vidékfejlesztéshez járulhat hozzá – összegezte az igazgató.

A tegnapi tanácskozáson a méhészetnek kiemelten fontos szerep jutott. Igor Mirović elmondása szerint a méhészet a tartományi költségvetés „peremére” szorult évekig, régebben mindössze 5 millió, jelenleg viszont már 160 millió dinárral támogatja a tartományi kormány.

– Egyre gyarapodik a Föld népessége, a rendelkezésre álló élelmiszer pedig fogy. A vadon élő beporzó rovarok 90 százalékát kiirtottuk 15 évvel ezelőtt, így a méhek lettek az egyedüli beporzó élőlények a környezetünkben. Méhek nélkül az élelem forrásaink jelentős részét elveszítenénk, és el is veszítjük, ha a méhész többé nem végezheti a munkáját, mert megmérgezzük a méheket – hangzott el a tanácskozáson.

A helyi önkormányzatok képviselői a méhek védelme érdekében egyezményt írtak alá, amely tiltja a rovarok permetezést repülőgépből, és korlátozza minden olyan méreganyag felhasználását, ami elpusztítja a méheket.

– Még sok megoldásra váró ügy van, de végre elindultunk egy jó úton, hogy tegyünk is valamit ennek érdekében. Fontos a deklaráció a méhek védelméről, sokakat érinteni fog, de ez egy közös ügy. A szója és napraforgó csávázásakor is olyan anyagokat kell használni, amelyek nem ártanak a méheknek, hiszen ezekkel az intézkedésekkel nemcsak a méheket óvjuk, hanem a saját környezetünket és az egészségünket is – mondta el Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere.

– Topolya már többször is érintette tömeges méhpusztulás, és ezt nagyon megérezte a község. Ez kihat a gazdaság egészére, ha nincs méh, nincs termelés sem. A méhészet támogatása egyre fontosabb, és sajnos évekig nem kapta meg a megérdemelt figyelmet – közölte Kislinder Gábor, Topolya polgármestere.

Az önkormányzati képviselők elégedettek a NALED munkájával, véleményük szerint az együttműködés során fontos dolgokra mutatnak rá, amik mindenképp pozitív hatással vannak a jövő megfelelő irányú alakítására.