2024. március 29., péntek

A bírósági pertől a szülőágyig

Évtizedes várakozás után újrakezdték az újvidéki Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika B és C szárnyának felújítását

Az elmúlt években többször is az érdeklődés középpontjába került az újvidéki Betanija Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika.

A tartományi kormányfő Đorđe Ilić igazgató kalauzolásával járta be a felújítás alatt álló épületszárnyat – Zoran Gojković balról a második (Ótos András felvétele)

A tartományi kormányfő Đorđe Ilić igazgató kalauzolásával járta be a felújítás alatt álló épületszárnyat – Zoran Gojković balról a második (Ótos András felvétele)

A régió egészségügyi rendszerének sikerei és csődjei is köthetőek az épülethez. Néhány évvel ezelőtt ugyanis sikerült megvalósítani a szülészeti szárny teljes rekonstrukcióját, amely évtizedeken keresztül a példátlanul rossz állapotok miatt került az érdeklődés középpontjába. A szülészeti részleg ma már korszerű, teljesen felújított épületben működik, ahol a 21. századnak megfelelő ellátásban részesülhetnek a babák és az anyák.

A nők azonban még mindig középkori feltételek között gyógyulnak a tartományi kórházban. A nőgyógyászati osztály ugyanis továbbra is a régi, elavult és elromosodott épületszárnyban működik. A felújítást 2008-ban egyszer már elkezdték, akkoriban az előző vezetés egymilliárd dinár értékű befektetést tervezett megvalósítani. A rekonstrukciót nem fejezték be, így 2016-ban bíróságra került az ügy. A per tárgya 300 millió dinárnak a sikkasztása.

Az idén újra bejelentették az épületegyüttes B és C szárnyának a felújítását. A munkálatokat már megkezdték, Zoran Gojković egészségügyi titkár szerint ugyanis végső ideje annak, hogy a nőgyógyászat is korszerű feltételek közepette tudjon dolgozni.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Szomorú tény, hogy több mint tíz évet kellett várni arra, hogy a szülészet ezen szárnya végre felújítás alá kerüljön. A 11 évvel ezelőtt megkezdett munkálatok két évig tartottak. Az idők folyamán az épület ezen szárnyának rekonstrukciójára csaknem 14 millió eurót költöttek, ám a 2600 négyzetméter felújítását mégsem fejezték be. Összehasonlításképpen el kell mondanom, hogy a jövő évi költségvetésből ugyanekkora összeget 10 000 négyzetméter felújítására irányozunk elő, a kamenicai intézmény hármas épületének helyreállítására.

A 2600 négyzetméternyi terület felújítását a tartományi kormány 190 millió dinárral támogatta. Az épületszárnyra nagy szükség van, ugyanis folyamatosan növekszik a tartományi kórházban elvégzett műtétek száma – mondta dr. Đorđe Ilić, a Szülészeti és Nőgyászati Klinika igazgatója.

– November 30-áig 3991 műtétet végeztünk el a tartományi nőgyógyászati központban. Ez már most meghaladja a tavalyi összműtétek számát, ami 3675 volt. Jelenleg tehát a 2018. évhez képest több mint 10 százalékkal növekedett az elvégzett műtétek száma, de év végéig megközelítheti a húsz százalékot is. A műtétek számának növekedését az tette lehetővé, hogy a tartományi kormány támogatásával újabb műtőket tudtunk felszerelni a legkorszerűbb nőgyógyászati eszközökkel – hangsúlyozta az igazgató.

A felújítás alatt levő szárnyban az általános és sürgősségi nőgyógyászati ellátás, a műtők és az intenzív kezelés kap majd helyet, összesen 73 betegággyal. A felszerelés beszerzése is folyamatban van. A gépek egy része már megérkezett, 15-20 nap múlva pedig további közbeszerzési eljárásokat írnak ki az eszközök beszerzésére. Az a cél, hogy a munkálatok befejezéséig sikerüljön beszerezni a korszerű felszerelést. A tervek szerint az új, felszerelt épületszárnyat 2020 tavaszán adják át rendeltetésének – jelentette be Igor Mirović tartományi kormányfő, aki tegnap megtekintette a szülészet és nőgyógyászat felújítás alatt álló szárnyát.

– Ez a régiónk egyik legfontosabb és legnagyobb kórháza, évente 6000 baba jön itt világra, itt látják el az anyákat, feleségeinket, így a megbízó és a kivitelező felelőssége is nagy. A szülészet és nőgyógyászat mellett jelenleg több felújítás is folyik a Vajdasági Klinikai Központban. Többek között újítjuk a központ legnagyobb kórházát, a belgyógyászatot is. Ana Brnabić kormányfő ígérete szerint a következő két hónapban a sürgősségi osztály B és C szárnyának felújítására is aláírjuk a szerződést.

Mirović kiemelte, hogy az elmúlt három és fél évben jelentős befektetésekre került sor a vajdasági egészségügyben, a legkorszerűbb felszerelés beszerzésétől kezdve a kórházak felújításán át az alkalmazottak béremeléséig.