2024. április 24., szerda

Legjobb digitális megoldások

Tegnap tartották meg immár a harmadik Tudományos és Gazdasági Vásárt, amely a tartományi kormány, a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság, az Újvidéki Vásár és a Vajdasági Gazdasági Kamara közös szervezésében valósult meg az Újvidéki Vásár Master Központjában. Az idei rendezvényen 25 digitális megoldás szerepelt, melynek többsége az egyetem karaiból, valamint intézetekből és magán egyetemekből származik. A vásár fő célja a további fejlesztések elősegítése a tudomány és a gazdaság összefonódása révén. A kiállításon az Újvidéki Egyetem karai és intézményei mutatták be a gyakorlatban is hasznosítható tudományos lehetőségeket. A vásár továbbá kiváló lehetőséget nyújtott a tudományos intézmények és szervezetek számára, hiszen ezúton felvehették a kapcsolatot a különböző vállalatokkal és cégekkel, ebből kifolyólag a tudományos ismereteket, projekteket a gazdaságban is alkalmazhatják.

A díjazottak (Dávid Csilla felvétele)

A díjazottak (Dávid Csilla felvétele)

A rendezvényen elhangzott, ezek a digitális megoldások felépítését tekintve úgy orientálták, hogy kis-, közép- és nagyvállalatokban is megvalósíthatóak legyenek. Szerkezetükben azonban különböznek, ami azt jelenti, hogy ipari és nem ipari célokra egyaránt alkalmazhatóak.

A vásárt hivatalosan Vladimir Popović, az Oktatási Tudományos és Technológiafejlesztési Minisztérium államtitkára nyitotta meg.

A résztvevőket a tartományi felsőoktatási és kutatási titkár, dr. Zoran Milošević, valamint az Újvidéki Egyetemen helyettes rektora, dr. Sanja Podunavac Kuzmanović is köszöntötte. Milošević kiemelte, világviszonylatban magas szinten áll a digitalizáció, ezért a technológiai infrastruktúrát nekünk is magasabb szintre kell emelnünk. Hozzátette, jelentős eredményeik vannak a tudomány terén, s ezekre a gazdaságban is igény mutatkozik, és ezek hozzájárulhatnak a gazdaság fejlődéséhez.             

Az idén első alkalommal díjazták a legjobb digitális megoldásokat, a három legjobb csapatot utazással jutalmazták meg. A bírálóbizottság a BioSens Intézet AgroSens mobiltelefonos applikációért ítélte oda az első helyet. Az applikáció értesíti a felhasználót a helyi időjárási adatokról, tanácsokat ad a vetéssel és a műtrágyázással kapcsolatosan is.

– A BioSense foglalkozik különféle megoldásokkal, újdonságokkal a mezőgazdasággal kapcsolatban. A mi új digitális megoldásunk ez az applikáció, amivel a mezőgazdasági munkások követhetik földjeiket az internet segítségével. Ez egy díjmentes alkalmazás, főként a nagyobb gazdáknak jelent segítséget, könnyebben tudják követni a termés pillanatnyi állapotát – emelte ki Miloš Paučić, a BioSense Újvidék munkatársa.

A második helyet a Testnevelési Kar a digitális tesztakkumulátor megoldásért kapta, ami az idős emberek napi fizikai kapacitásának felmérésében segít. A harmadik helyezést pedig az Újvidéki Egyetem Gépészeti Kar Elektronikai Tanszéke, amely az elektromágneses mező kísérésére kifejlesztett egy szoftvert.