2024. március 29., péntek

Gyermekkuckó nyílt a Biztonságos Házban

A városi képviselő-testület keretében működő női képviselők hálózatának tagjai tegnap is ellátogattak a Biztonságos Házba, ahol újabb adományt adtak át.

A legutóbbi adomány is a 16 nap aktivizmus a nők jogaiért elnevezésű kampány keretében valósult meg, ezúttal pénzügyi támogatásról van szó, amelyet az intézmény gyermekjátékok vásárlására fordíthat. Az ajándékösszeget a női képviselők hálózata, és a nemek közötti egyenlőség bizottsága gyűjtötte össze.

– A családon belüli erőszak első áldozata mindig a gyermek, még akkor, is, ha csak annak a legenyhébb formájáról beszélünk. A gyermek lát és érez mindent, ami körülötte történik, gyorsan megváltoztatja viselkedését, könnyen depresszióba esik. Azokban az esetekben, amikor növekvő tendenciát mutat a családon belüli erőszak, nem csupán a szülők gondjaira kell összpontosítani, hiszen a gyermekek szenvednek a legtöbbet. Ezért nagyon örülök annak, hogy sikerült ismét támogatásban részesíteni a Biztonságos Házat, ezúttal játékokat vásárolhatnak a védencek gyermekeinek számára. A nők gyakran a gyermekek miatt tűrik el a családon belüli erőszakot, de sajnos nincsenek tisztában azzal, hogy ezzel a gyermeknek okoznak kárt. A családon belüli erőszak gyakran azt eredményezi, hogy az ilyen körülmények között felnövő gyermekek felnőtt korukban is erőszakossá válnak. Feladatunknak érezzük, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a gyermekek helyes útra térjenek, és egy biztonságos környezetben nevelkedjenek. Jelentsétek fel az erőszakot, mert nem vagytok egyedül – üzente a hölgyeknek Mirjana Vasilić, az önkormányzat női képviselők hálózatának a koordinátora.

Nada Padejski, a Biztonságos Ház vezetője hangsúlyozta, hogy az intézménynek az a célja, hogy egy olyan gyermekkuckót létesítsen a családi erőszak elől menekülő anyák és gyermekeik számára, amely hozzájárulhat a normális életkörülmények megteremtéséhez. – A családon belüli erőszak áldozatai, anyukák és gyermekeik borzasztó traumákkal érkeznek az intézményünkbe, olyan állapotban, amely hatással lehet a mentális egészségükre. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy egy otthonosan berendezett gyermekkuckó pozitív hatással lehet a védenceinkre. Az anyukák itt rendezett körülmények között foglalkozhatnak gyermekeikkel, és az intézmény dolgozói is a segítségükre lesznek. Szeretnénk köszönetet mondani az újvidéki önkormányzatnak, a női képviselők hálózatának és a nemek közötti egyenlőség tagjainak is, valamint a Radosno detinjstvo Gyermekintézménynek azért, hogy támogatták a gyermekkuckó létrehozását – mondta Padejski.