2024. április 25., csütörtök

Tartományi tisztségviselők az AER Irodájának ülésszakán

Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke és Damir Zobenica alelnök tegnap Brüsszelben részt vett az Európai Régiók Közgyűlése (AER) Irodájának őszi ülésszakán, melyen elfogadták a szervezet 2020 és 2025 között elsőbbséget élvező politikai célkitűzéseit – áll a tartományi képviselőház sajtószolgálatának közleményében.

A prioritásokat felsoroló dokumentum szerint a régiók legnagyobb európai hálózatának tagjai minden gazdasági és társadalmi területen, valamint a környezetvédelemben és a közigazgatásban kiállnak a fenntartható fejlődésért, az együttműködést és a partnerséget népszerűsítik, és tevékenyen hozzájárulnak egy mindenki számára jobb jövő építéséhez.

A legfontosabb célkitűzésekről folytatott vitában hangsúlyozták, hogy az emberi jogok a legfőbb európai értékek közé tartoznak, a polgárokat be kell kapcsolni a döntéshozatalba, és elérhetővé kell tenni számukra a közhasznú információkat, hogy figyelemmel kísérhessék az állami szervek tevékenységét és hozzájárulhassanak annak előbbre viteléhez.

Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke hangsúlyozta: az AER felismerte, hogy a társadalmi kohézió és a gazdaságfejlesztés szempontjából mennyire fontos a kulturális identitás. Mint fogalmazott, ápolni kell a kultúrák közötti párbeszédet, és tisztelni minden különbözőséget Európa területén.

– Vajdaságnak mint régiónak gazdag hagyománya és nagy tapasztalata van a különbözőségek és a kölcsönös tisztelet ápolásában. Előnyként éljük meg a sokféleséget, legnagyobb kincsünk a gazdag kulturális örökség, rendezett egymás közti viszonyaink pedig példaként szolgálhatnak AER-beli partnereinknek, de másoknak is – szögezte le Pásztor.

Damir Zobenica, a tartományi parlament alelnöke, az Európai Régiók Közgyűlésének regionális gazdaságfejlesztési kérdésekben illetékes alelnöke kiemelte, hogy a kohéziós politika, mint a szervezet egyik alappillére, erőteljesen hozzájárul az egyenletes és átfogó fejlődéshez, és csökkenti az európai régiók közötti fejlettségbeli különbségeket.

– Szerbia és az egész európai közösség számára kiemelkedően fontos a vidékfejlesztési mechanizmusok kidolgozása. Csökkenteni kell a különféle területi egységek fejlettsége közötti különbségeket, és az AER-ben való jelenlétünk, a tapasztalatcsere és a sikeresnek bizonyuló modellek alkalmazása hozzájárulhat az egyenletesebb gazdasági fejlődéshez – mondta Zobenica.

Vajdaság AT 2002 óta vesz részt tevékenyen a nagyszámú régiót és nemzetközi szervezetet tömörítő AER munkájában, és számos közös projektum részese volt, melyek elmélyítették az Európa más régióival való politikai, gazdasági, oktatási és kulturális együttműködést.