2024. április 19., péntek

Az itthoni továbbtanulás érdekében

Megkezdődött az MNT és a VaMaDiSz felsőoktatási tájékoztató körútja

Elindult a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetség felsőoktatási tájékoztató körútja. Az idei tanév első előadását a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskolában tartották meg. Ennek keretében tájékoztatták az intézmény végzős diákjait a szerbiai továbbtanulási lehetőségekről, ösztöndíjakról és kollégiumokról, valamint kiosztották nekik a felsőoktatási tájékoztató füzeteket.

Elsőként Baráth Gábor Gergely, az iskola történelemtanára, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket. Ezután Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Sóti Attila, a Vajdasági Magyar Diákszövetség elnöke és Robotka Sarolta, a diákszövetség oktatási megbízottja, a felsőoktatási tájékoztató körút főkoordinátora tájékoztatta a végzősöket.

– Idén is a VaMaDiSz-szal közösen szervezi meg a Magyar Nemzeti Tanács azt a tájékoztató körutat, amelyet a végzős középiskolásoknak tartunk. Az idén 36 középiskolába fogunk ellátogatni az első félév végéig. Ez azt jelenti, hogy 1313 végzőst szeretnénk megszólítani, valamint átfogó tájékoztatást adni nekik arról, hogy milyen továbbtanulási lehetőségek adottak itthon, Vajdaságban – hallottuk Jerasz Anikótól.

– Természetesen részleteiben kitérünk arra a támogatásra, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramja nyújt. Lehet, hogy lesznek olyan elemei a komplex ösztöndíjprogramnak, amelyeknek ők már részesei voltak. Ilyen a harmadikosoknak szánt szerb nyelvi felzárkóztató kurzusunk vagy a tanulmányi út, amelyen a tavasz folyamán részt vehettek. Fontos, hogy azt a korosztályt, akik érettségi előtt állnak, akikben érlelődik az a gondolat, hogy tovább szeretnének tanulni, meggyőzzük, hogy mindenképpen tanuljanak tovább, és az itthoni továbbtanulási lehetőségek közül válasszanak. Így számos lehetőség, támogatás nyílik meg előttük, amelyeket a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogat már 2011 óta. Az érettségi előtt álló fiataloknak átnyújtjuk a tájékoztató füzeteket. Ebben az évben újdonságnak számít, hogy a tájékoztató füzetek tartalma applikáció formájában is ki lett dolgozva, amelyet minden fiatal le tud tölteni a mobilkészülékére. Azt gondolom, hogy ezzel még közelebb és még elérhetőbbé tesszük számukra ezt a témát. Lehet, hogy szívesebben foglalkoznak vele, ha a mobiltelefonjukon tudnak lapozni, információt szerezni, mint ha ezt füzet formájában kell megtenniük. Úgy gondolom, hogy az elmúlt években a tájékoztató füzettel olyan információkat sikerült a kezükbe adni, amelyek átfogóak voltak, és amelyekben minden részlet benne volt, ami a vajdasági továbbtanulással kapcsolatban fontos – nyilatkozta az MNT VB elnöke.

A többi között szó volt a Magyar Nemzeti Tanács felvételi-felkészítőjéről, a felsőoktatási ösztöndíjprogramról, a szerb nyelvi felzárkóztató képzésről, valamint az Európa Kollégiumban való bentlakásról.

Robotka Sarolta kiemelte, hogy a körút prezentációja a felsőoktatási tájékoztató füzet bemutatójából áll.

Ez teljes körű tájékoztatást ad arról, hogy hol találhatóak a felsőoktatási intézmények, milyen szakokat érdemes választani. A végzősök többet megtudhatnak az ösztöndíj-lehetőségekről és az egyetemi kollégiumokról. A VaMaDiSz tagjaiként igyekeznek egyetemista szemmel megközelíteni a középiskolásokat érdeklő kérdéseket, és minél több segítséget nyújtani a jövendőbeli gólyáknak.

Támogatók: a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n kívül a magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint Budapest Főváros önkormányzata.