2024. március 29., péntek

Megtorolják a tüntetőket?!

A sztrájkoló postásokat pénzbírsággal sújtják – Az alkalmazottak elégedetlenek a vezetőség ajánlatával

Szerdán tárgyalóasztalhoz ültek a Szerbiai Posta, a szerb kormány és a sztrájkban levő munkások képviselői, de nem sikerült megállapodásra jutniuk. Mira Petrović, a Posta megbízott igazgatónője, illetve Nebojša Stefanović kormányalelnök a munkásoknak a 2020-as évtől 10 százalékos fizetésemelést ajánlott, ám a tüntető munkások ezt kevesellték. A kormány így ma a posta szakszervezeteivel folytat tárgyalást, hozta hírül a Novosti napilap.

A postai küldeményeket forgalmazó központok munkája és a küldemények kézbesítése országszerte leállt (Ótos András felvétele)

A postai küldeményeket forgalmazó központok munkája és a küldemények kézbesítése országszerte leállt (Ótos András felvétele)

A napilap rámutat, hogy a megbízott igazgatónő és a kormányalelnök elégedetlen volt a szerdai tárgyalásokkal. A posta vezetősége közleménnyel fordult a nyilvánossághoz, melyben tudatja, hogy a 2020-ban az állami vállalat 10 százalékkal növeli a fizetésmasszát, illetve a 2019-es nyereségéből az alkalmazottaknak márciusban további juttatásokat osztana. Mint kiemelték, anyagi helyzetük ekkora teret enged meg.

A sztrájkoló alkalmazottak ugyanakkor elégedetlenek a felkínáltakkal, hiszen ugyanezt ígérték november 29-én, és ezért is tüntetnek. Arról jelenleg nincs hivatalos adat, hogy hány postafiókban állt le a munka, sőt a szakszervezetek is azt állítják, hogy nem rendelkeznek ilyen jellegű információkkal, de az biztos, hogy a postai küldeményeket forgalmazó központ munkája és a kézbesítés országszerte leállt. A küldeményeket fel tudják adni a polgárok, de hogy az mikor érkezik meg a címzetthez, nem tudni. Újvidéken csak a bevásárlóközpontban található postai tolóablakok dolgoztak, csakúgy mint Nagykikindán, Nagybecskereken, Pancsován, Jagodinán, Borban, Smederevóban (Szendrőn), Smederevska Palankaban, Velika Planaban, Nišben, Gornji Milanovacban, Lazarevacban, Zaječarban, Valjevóban, Požarevacban...

A Novosti nem hivatalos információi szerint, minden tüntető alkalmazott fizetéséből 1500 dinárt vonnak majd le. Ezt erősíti meg az a rendelkezés is, amit a cég menedzsmentje a postai vezetőknek küldött szét a munkabeszüntetéssel kapcsolatos kötelezettségekről, amelyben arra hívják fel a munkavezetők figyelmét, hogy minden alkalmazott köteles betartani a törvény előírásait, illetve a munkaszerződésben foglaltak alapján végezni a munkájukat. A körlevélben kiemelik, a sztrájk törvényellenes és veszélyezteti a minimális munkafolyamatokat, amelyek a cég számára előreláthatatlan következményekkel járnak, így az alkalmazottakat megbüntetik. Arra kötelezik a fiókintézetek, illetve munkaegységek vezetőit, hogy küldjék le a tüntető alkalmazottak névsorát, illetve a munkavégzésük idejét, ugyanis a fizetéseket is ennek alapján fogják kiszámolni.

A posta közleményében rámutat, a Szerbiai Posta 2020-ra vonatkozó pénzügyi jelentésében nagyobb hangsúlyt fordítanak az alkalmazottak anyagi biztonságára. Ez a fizetésmassza 10 százalékos növelését irányozta elő, illetve a 2019-es nyereségéből is részesülnek a polgárok. Mindenek előtt azok az alkalmazottak számíthatnak fizetésemelésre, akik most a legalacsonyabb bérrel rendelkeznek, de mindenkinek emelik a havi járandóságát, és ez már a januári fizetés kifizetésnél érzékelhető lesz.

A posta közleménye szerint a fizetésemeléssel a postai alkalmazottak havi járandósága megközelíti majd a szerbiai átlagfizetést.

A közleményben rámutatnak, hogy a 2017-es és a 2018-as nyereségből egymilliárd dinárt már kifizettek az alkalmazottaknak április és szeptember folyamán. Ugyanakkor 13 540 alkalmazott, akik fizetése nem éri el az 50 ezer dinárt, szolidáris segélyt kapott. Erre a cég 270,8 millió dinárt fordított.