2024. április 24., szerda

A mindennapok hősei

Megemlékeztek a fogyatékkal élők világnapjáról

A városi Népjóléti és Gyermekvédelmi Hivatal szervezésében a Művelődési Központban tegnap tematikus programot tartottak a fogyatékkal élő emberek világnapja alkalmából. A rendezvényen többek között jelen volt Miloš Vučević polgármester is.

Az ENSZ december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává nyilvánította 1992-ben, ilyen módon igyekeznek felhívni a figyelmet a baleset, betegség vagy egyéb okok miatt fogyatékossá vált személyek gondjaira.

Újvidék polgármestere elmondta, hogy a rendezvény nem csupán arra nyújt lehetőséget, hogy protokolláris megemlékezést tartsanak, hanem arra is, hogy összegezzük, mit értünk el az elmúlt időszakban, elemezzük, hogy milyen eredményeket tudunk felmutatni. – Fel kell mérni, vajon akcióink megfelelő eredményekhez vezettek-e, emelkedtek-e a szolidaritási mutatók, vajon több empátiával, megértéssel közeledünk-e a fogyatékos polgártársainkhoz, mint korábban, és hogy milyen a viszonyunk a fogyatékkal élő szomszédokkal, rokonokkal, barátokkal. Megértjük-e családjaikat, azokat, akiknek élete enyhén szólva nem egyszerű. A hét minden napján arra kell törekednünk, hogy segítsük a fogyatékkal élőket, önkormányzatunk mindent megtesz annak érdekében, hogy ők ugyanolyan jogokat élvezzenek, mint mások. Azon dolgozunk, hogy a polgárok felfogják, mennyire fontos a szolidaritás, folyamatosan az adminisztratív akadályok megszüntetésén munkálkodunk. Ha fogyatékosokkal találkozunk, nem kell elfordítani fejünket, nem kell kellemetlenül éreznünk magunkat! A fogyatékkal élők nagy harcosok, ők a mindennapok hősei, nagyon sokat tanulhatunk tőlük. Elégedett vagyok az önkormányzat eredményeivel ezen a téren, a szociális védelem mellett a személyes asszisztensek és kísérők támogatására is biztosítottak helyet a városi költségvetésben. Egyesek számára ez csak egy kis lépés, de nagy jelentősége van, hiszen egy újabb akadályt szüntettünk meg: megváltoztattuk a szabályokat, az önkormányzat felismerte, hogy melyek a fogyatékkal élők legfontosabb szükségletei. Szeretném, ha továbbra is ezen az úton haladnánk – magyarázta Vučević.

A fogyatékosok világnapja alkalmából megtartott kulturális program keretében többek között fellépett a Milan Petrović Iskola Soundbeam jó emberek zenekara, az egyesületek nevében pedig Slobodan Vračarić, a Hadirokkantak Egyesületének az elnöke szólt az egybegyűltekhez.