2024. április 23., kedd

Zentagunarasról szállt a nóta

Gracza Jánosra emlékezve a magyar néphagyományt éltették

Harmadik alkalommal szervezte meg a zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület népzenei találkozóját a hétvégén Gunaras, Bajsa, Tornyos, Pacsér és Kevi művelődési egyesületeinek részvételével, illetve a helyi Petro Kuzmjak ruszin–magyar Művelődési Egyesület közreműködésével.

A rendezvény első perceiben Nagy Bozsik Angéla, a házigazda szervezet elnök asszonya köszönőlevelet nyújtott át Gyetvai Tímeának, a Magyar Nemzeti Tanács képviselőjének, Fekecs Józsefnek, Zentagunaras tanácselnökének, illetve Sípos Hajnalkának, a falu végrehajtó bizottsága elnökének, a találkozó megszervezésében nyújtott támogatásáért. Továbbá hálát mondott a helyi művelődési egyesület szakcsoportjaiba, a három néptánccsoportjába, a citerazenekarba és a kórusba járó tagságnak, valamint a gyermekszínjátszóknak, a csoportvezetőknek és az elnökségi tagoknak, hogy egész éven át igyekeztek megőrizni és éltetni a hagyományokat a faluban. A népzenei találkozón fellépett a helyi Gyöngyvirág asszonykórus, a Petro Kuzmjak Ruszin Kultúregyesület tamburazenekara Vladimir Magoč ruszin nyelven előadott szólóénekét kísérte, Keviből a Móra István Művelődési Egyesület Bazsarózsa asszonykórusa, valamint a Jóbarátok tamburazenekar, Bajsáról a Csalogány népdalkör és citerazenekar érkezett. A zentagunarasi fiatalok alkotta Tácsi tamburazenekar fellépését követte a gunarasi József Attila Művelődési Egyesület Rozmaring asszonykórusa, valamint a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa, tamburazenekar kíséretében, majd végül a Pacsér Művelődési Egyesület citerazenekara és vegyes kórusa szórakoztatta a közönséget, illetve a jelen levő hagyományőrző csoportokat.

A színpadi fellépések után pedig nagyszerű hangulatú zenés mulatság kezdődött a művelődési otthonban. A zentagunarasi népzenei találkozó létrejöttét a tartományi titkárság, az MNT, a Bethlen Gábor Alap, Topolya község önkormányzata, és a zentagunarasi helyi közösség támogatta anyagilag, illetve a helyi civil szervezetek és magánvállalkozók is hozzájárultak a megvalósításához.