2024. április 25., csütörtök

A folyó, amely összeköt

Tisza menti községek képviselőinek tanácskozása a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar részt vesz A víziturizmus fejlesztése a Magyarországot és Szerbiát összekötő vízi útvonalakon elnevezésű határon átnyúló IPA-projektumban. Ennek keretében szerdán kerekasztal-megbeszélést tartottak a kar dékáni hivatalában, amelyen a Tisza menti községek – Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Óbecse és Törökkanizsa – tanácstagjai vettek részt. A tanácskozás célját Lepeš Josip, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendkívüli tanára ismertette a sajtó képviselőinek.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az MTTK mellett a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Újvidéki Egyetem Természettudományi–Matematikai Kara és a Sport- és Testnevelési Kara vesz részt a projektumban. A projektumban vállaltuk, hogy a szerbiai Tisza menti községeket meghívjuk és ismertetjük velük mi történt a projektumban, és mi várható a későbbiek folyamán. A tanácskozáson érintjük mindazokat a területeket, amelyeket a projektum magába foglal, így a történelmi nevezetességeket, a környezetvédelem és a szabadidő eltöltésének lehetőségeit. Maga a folyó egy összekötő tényező, amely összekapcsol országokat, nemzeteket. A folyók mentén zajlanak az élet nagy eseményei. Azért, hogy Magyarország és Szerbia baráti kapcsolatát tovább mélyítsük, úgy gondoltuk, fontos a turisztikai lehetőségek ismertetése – nyilatkozta Lepeš Josip.

A tanácskozás meghívott vendégeit dr. Josip Ivanović, a kar dékánja köszöntötte, majd Lepeš Josip vitaindítóként a Tisza folyó jelentőségét méltatta. A tanácskozáson többek között felszólalt Kosicki András, Zenta község tanácsának turizmussal megbízott tagja, aki a Tisza menti kerékpárutak fontosságát hangsúlyozta, valamint a zentai csata idegenforgalmi vonzerejét emelte ki. Vass Zoltán, Magyarkanizsa község tanácsának ifjúsággal és sporttal megbízott tagja az önkormányzatnak a sportturizmusra vonatkozó fejlesztéseit ismertette. Kiemelte a városban megrendezett Nemzetközi futó- és úszófesztivált, amely nagy tömegeket vonz a Tisza partjára. Emellett elmondta, hogy a kézilabda jelentős fejlődésnek indult Magyarkanizsán. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a Tisza hatalmas turisztikai lehetőségeket kínál a folyó menti községeknek, és ezt nem szabad veszni hagyni.