2024. április 19., péntek

Több pénz folyt be a község kasszájába

Harmadszor növelték a községi költségvetést Csókán

Idén harmadik alkalommal igazították ki Csókán a községi büdzsét. A községi képviselő-testület egy évvel ezelőtt az idei évre 534 millió dinár bevételt tervezett, ezt az összeget a legutóbbi testületi ülésen immár harmadik alkalommal növelték meg. Oláj Tibor, a községi képviselő-testület elnöke szerint hacsak valami rendkívüli dolog nem jön közbe, a csókai önkormányzat az év végéig összesen 683 millió dinár bevételre számíthat.

Fél éven belül meg lehet ismételni a helyi járulék bevezetésére irányuló referendumot Csókán (Gergely Árpád felvétele)

Fotó: Gergely Árpád

– Sokan azt gondolhatnák, hogy nem jól tervezték meg a várható bevételek mértékét, tudni kell azonban, hogy menet közben köztársasági és tartományi forrásokból újabb bevételekre sikerült szert tennünk. Községünk kedvezményezettje volt egy nagyobb összegű, a regionális foglalkoztatási központ kialakítására vonatkozó a szerb–román határon átnyúló IPA-projektnek is. Folytattuk a községben a termőföldek tagosítását, a mezőgazdaságot érintő beruházás volt a dűlőutak rendbetétele, sárrázókat alakítottunk ki Tiszaszentmiklós, Szanád és Padé határában. Az önkormányzat intézményei, a szociális védelmi központ, valamint a művelődési és oktatási központ is komolyabb támogatásban részesült – magyarázta Oláj Tibor, hozzátéve, a csókai egészségházban keletkezett hiány pótlására jelentősebb összeget kellett elkülöníteni, méghozzá azért, mert az évek során a gyógyszertárak nem gazdaságos működése miatt halmozódtak fel.

– Erre a célra 13,5 millió dinárt biztosítottunk a büdzséből, és a tartozást havi részletekben a jövő év közepéig törlesztjük. Az egészségház számára modern ultrahangos diagnosztikai eszköz beszerzése van folyamatban. A nagyobb lélegzetű közműberuházások közül ki kell emelni a csókai vízvezeték-hálózat felújításának az ötödik fázisát. Az ötödik fázis folytatása nem kezdődhetett meg időben, mert a közbeszerzési pályázaton részt vevő egyik pályázó fellebbezett a kivitelező kiválasztása ellen. Új aszfaltburkolatot kapott Feketetón a Dózsa György utca. Több településen a csapadékelvezető árkok tisztítása folyt. Tiszaszentmiklóson a katolikus templom renoválása, a külső tatarozás a napokban befejeződik. A csókai katolikus templom kerítésének a felújítására kiírt közbeszerzési pályázat lezárult, a kiválasztott kivitelezővel jövő héten aláírjuk a szerződést. A zöldségpiacot is az idén újítottuk fel, hogy csak a jelentősebb beruházásokat, költségvetési kiadásokat említsük meg, amelyek indokolttá tették a költségvetés megemelését. Természetesen, ha nem állnának a rendelkezésünkre a beruházásokhoz szükséges források, papíron hiába is emeltük volna meg a tervezett bevételek nagyságát. A biztos eszközforrások ismeretében azonban már újra tudtuk tervezni a községi büdzsét – mondta Oláj Tibor, a községi képviselő-testület elnöke.