2024. április 19., péntek
RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ-EB, GLASGOW

Huszonhárom magyar a mezőnyben

Ma délelőtt az első előfutamokkal elrajtol az idei rövid pályás úszó-Európa-bajnokság Glasgow-ban. Az eseménynek – akárcsak a tavalyi nagymedencés kontinensviadalnak – ezúttal is a Tollcross Uszoda ad otthont.

Két évvel ezelőtt Koppenhágában a magyar küldöttség 8 arany-, 3-3 ezüst- és bronzéremmel az éremtáblázat második helyen zárt, az idén összesen 23 tagot – 15 férfi és 8 női úszó – számláló csapat hasonló reményekkel utazott Skóciába. A gárda legnagyobb sztárja egyértelműen Hosszú Katinka, aki „mindössze” négy egyéni számban (100, 200 és 400 m vegyes, 200 m pillangó) áll rajthoz, ezekben azonban toronymagas esélyesnek számít. A legtöbbet ezúttal Jakabos Zsuzsanna vállalt, ő tervek szerint kilenc távon indul (50, 100, 200 és 400 m gyors, 200 m hát, 200 m pillangó, 100, 200 és 400 m vegyes). Rajtuk kívül a hölgyek közül még Kapás Boglárka és Késely Ajna számít komoly éremesélyesnek.

A férfiaknál az igazán nagy sztárok – Milák Kristóf és Cseh László – távolmaradásával a zentai Szabó Szebasztián páratlan lehetőséghez jutott, a világkupa-sorozatban remekelő zentai fiatalember várhatóan négy egyéni számban is rajthoz áll. 50 pillangón kijelenthetjük, Szebi az esélyesség terhével ugrik medencébe, hiszen az elmúlt időszakban kétszer is megjavította saját országos csúcsát, a Nemzetközi Úszóliga utolsó versenyén megnyerte a számot, ráadásul az európai rangsor második helyén áll. Szinte napra pontosan két évvel azután, hogy szerb színekben bronzot nyert, a napokban tiszteletére játszhatják a Himnuszt… Elsősorban a saját elvárásaimnak szeretnék a lehető legjobban megfelelni. Négy sprintszámban állok rajthoz, 50 és 100 gyorson, illetve pillangón. Bár ezek a rövidtávú versengések olykor a kötéltánchoz és a ruletthez hasonlíthatók, mégis úgy gondolom, hogy az elvégzett munkából csak ki kell jönnie a megálmodott sikernek. Most elsősorban az 50 pillangón” – nyilatkozta Szabó az SzPress Hírszolgálatnak.

A viadal a magyarok számára különösen kedves, hiszen megszülethet a magyar úszósport ezredik, világversenyen nyert érme. Most 994-nél tartunk, biztos vagyok benne, hogy hatig eljut ez a csapat. A lányoknál szinte a legerősebb összeállításban jöttünk, a fiúknál vannak hiányzók, bár mindegyiküknél teljesen érthetőek az egyedi okok, amelyek miatt most ez a versenyt kihagyják” – mondta az MTI-nek Sós Csaba szövetségi kapitány, aki hozzátette, mindenkitől a lehető legjobb eredményt várja, elsősorban azt, hogy a maximumot nyújtják versenyzői.

A szerb csapat négy versenyzővel vesz részt a viadalon, Anja Červar, Vuk Čelić, Uroš Nikolić és Stefan Šorak képviseli majd Szerbia színeit.

Az előfutamok közép-európai idő szerint 10.30-kor kezdődnek, míg a döntőket 18 órától rendezik.