2024. április 19., péntek

Hozzájárulás művészeti életünkhöz

Losoncz Alpár a Híd Irodalmi Díj, Ricz Géza a Forum Képzőművészeti Díj, a VM4K a Vajdasági Magyar Művészeti Díj kitüntetettje

A Híd Irodalmi Díjat Losoncz Alpár, a Forum Képzőművészeti Díjat Ricz Géza, a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat pedig a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) kapja. A díjátadóra december 12-én kerül sor Újvidéken.

 Híd Irodalmi Díj

A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága – Berényi Emőke (elnök), Beszédes István, Kollár Árpád, Ladányi István, Orovec Krisztina – november 29-ei ülésén a 2018. évi Híd Irodalmi Díjat egyhangúlag Losoncz Alpárnak ítélte oda A hatalom(nélküliség) horizontja című tanulmánykötetéért.

Losoncz Alpár filozófus, egyetemi tanár az Új Symposion „nagy történetének” részese: „elkötelezett insider”-ként a folyóirat életének alakítója, értelmezője, kritikusa, a köré szövődő legenda homogenitásának állandó kikezdője, újabb szempontok fölvetésével annak újraírója. Könyvében vállaltan, a beszédmód retorikájában jelzett módon a harmadik nemzedék tagjaként szólal meg, és minden reflexív-önreflexív viszonyulással együtt is folytonosságot ápol a Sziveri János vezette szerkesztőség társadalomkritikai gyakorlatával.

 Forum Képzőművészeti Díj

A Forum Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága, Szombathy Bálint (elnök), Csernik Előd és Gubik Korina összetételben a november 7-én megtartott ülésen egyhangú döntéssel Ricz Géza festőművésznek ítélte oda a 2018. évi Forum Képzőművészeti Díjat.

Az idei Forum Képzőművészeti Díjat Ricz Géza szabadkai születésű festőművész Peripheria című kötete érdemelte ki, amely 2018-ban jelent meg a szabadkai Symposion Kiadó és az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában. A Peripheria című képzőművészeti könyv a szerző eddigi munkásságának az összefoglalója, amely méltó formában mutatja be egy eredeti és eredetiségében egyedülálló festészet legérettebb teljesítményeit. A történeti színtér – a „periféria” – Európa ama déli peremvidéke, amely a 80-as években romlásnak indult, és tragédiáinak láncolata következtében megszüntette a már elhintett civilizációs standardokat. Ricz drámai mélységű, ugyanakkor nyelvileg végsőkig kifinomult piktúrája világunk elvesztésének a mementója. Annak a szűkebb világnak a gyászbeszéde egyben, amelyben mi magunk is megtapasztaltuk a megpróbáltatásokat, egyben pedig annak a tágabb geopolitikai térségnek az elsiratása, amelyben mint nemzeti közösség, a jövőnket biztosnak véltük.

A kortárs szerbiai művészetben csak kevesen ragadták meg a nemzedékek sorsát befolyásoló pusztulás és veszteség témakörét ennyire lényegbevágóan, mint tette azt Ricz Géza. A díjat a bírálóbizottság egyhangúlag ítéli oda a kitüntetettnek.

 Vajdasági Magyar Művészeti Díj

A Vajdasági Magyar Művészeti Díj bírálóbizottsága, Sutus Áron (elnök), Brenner János, Pesti Attila összetételben 2019. október 30-án megtartott ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy a 2018. évi Vajdasági Magyar Művészeti Díjat a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központnak (VM4K) ítéli oda.

Az indoklás szerint az intézmény új minőséget jelent a közösségi és kulturális élet szerveződésének és szervezettségének vonatkozásában: beszélgetős estjeivel vallomásra hívja, kéri a vajdasági és a Kárpát-medence magyarsága kortárs alkotóművészetének – a színház, a zene, a képző-, a film-, a fotóművészet és az irodalmi szcéna – kiemelkedő és meghatározó személyiségeit, amely művészet-, de egyúttal önértésünkhözhöz is fontos, új origókat nyújt; ismeretterjesztő és a legújabb kutatásokat (különböző művészeti ágak vonatkozásában) és azok eredményeit ismertető előadásaival, programjaival hasonlóképp járul hozzá önértésünkhöz, és ezzel egyetemben a közösség–emlékezet–identitás pontosabb és elmélyültebb értéséhez is.

A VM4K alig két évvel ezelőtti megalakulása után és óta színházi előadások, pódiumjátékok létrejöttében is fontos szerepet vállal, komolyzenei esteket szervez, segíti és támogatja a vajdasági magyar alkotókat, mindezek mellett a Kárpát-medencei magyarság fontos alkotóinak vendégjátékainak szervezésében is fontos szerepet vállal. Az intézmény létrejöttével jelentősen járul hozzá Szabadka és a tágabb régió művészeti életéhez.

A Forum Könyvkiadó Intézet díjátadó, egyben évzáró ünnepségére december 12-én 17 órakor kerül sor Újvidéken a Forum szákházának IV. emeleti tanácstermében.

Az ünnepségen átadják vajdaság legrangosabb irodalmi díjait, a Híd Irodalmi Díjat, a Forum Képzőművészeti Díjat és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat.