2024. április 23., kedd
HORVÁT ELNÖKVÁLASZTÁS

Kolinda és még tízen

A választási bizottság (DIP) tegnapi bejelentésével, miszerint a december 22-ei horvátországi választáson tizenegy jelölt indul az államfői tisztségért, hivatalosan is megkezdődött a kampány.

Ennek során Kolinda Grabar-Kitarović jelenlegi elnökön kívül bemutathatja még programját Zoran Milanović volt kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje, Miroslav Škoro független jelölt, népszerű horvát énekes és üzletember, Mislav Kolakušić független jelölt, EP-képviselő, Dejan Kovač független jelölt, Anto Dapić, a Jobbra (Desno) párt jelöltje, Dario Juričan független jelölt, Katarina Peović, a Munkás Front (Radnička Fronta) párt jelöltje, Ivan Pernar parlamenti képviselő, az Ivan Pernar Párt (SIP) jelöltje, Dalija Orešković a Start párt jelöltje és Nedjeljko Babić, a Hrvatska Stranka Svih Čakavaca, Kajkavaca és Štokavaca párt jelöltje.

Közvélemény-kutatások szerint az első fordulóban egyetlen jelölt sem kapja meg a szavazatok több mint a felét, így várhatóan második fordulót kell tartani a két legtöbb voksot begyűjtő jelölt részvételével. Ezt 2020. január 5-ére írták ki.

Horvátországban az államfőt közvetlenül választják meg, mandátuma öt évre szól, és jórészt protokolláris feladatok ellátására korlátozódik. Az alkotmány értelmében az elnök legfeljebb kétszer választható meg.