2024. április 24., szerda

Hajtsd a Balkánra, ott elkel!

Az emlékezetes Volkswagen-botrány óta egyre több európai város vezetősége tiltja be a dízelautók használatát, ez viszont nagy gond a használtautó-kereskedők számára, hiszen nyakukon marad az áru.

– Nemrégen még kitűnően ment az üzlet, volt kereslet a dízelek iránt, most a tilalmak miatt nem tudok tőlük megszabadulni. Itt van például egy Euro 6-os Passat dízel, majdnem új, 7000 euróért sem kell senkinek – panaszkodott Németországban az egyik használtautó-kereskedés tulajdonosa.

A gépkocsi-kereskedők németországi egyesületének adatai szerint egy hároméves dízel jármű, amely 45 000 kilométert futott, már értékének a felét elveszíti. A német kereskedők pillanatnyilag mintegy 350 000 alig használt autót kínálnak eladásra, de az összesen 5 milliárd euró értékű áru nem talál gazdára.

– Vidd a Balkánra, Szerbiába, Horvátországba, ott elkel! Igaz, 300 000 kilométert futott, de megtehet még ennyit. Mindenki csak ezt tudja javasolni – mondja az egyik német kereskedő. És sok más társával együtt meg is fogadja a tanácsot. Tavaly Németországból 226 000 használt autót exportáltak a kelet- és délkelet-európai piacra, kétszer annyit, mint 2013-ban, a Volkswagen-botrány előtt. (Mint emlékezetes, 2015 őszén minden idők legnagyobb járműipari botránya robbant ki: hivatalosan is bejelentették, hogy a Volkswagen meghamisította a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatokat, és több mint 10 millió autótulajdonost vert át.) A tilalmak, korlátozások, az utóbbi években mintegy 50 németországi városban bevezetett, ún. ökológiai övezetek miatt egyre kevesebb német polgár vásárol dízelautót. Ezekkel nem lehet behajtani például Stuttgart vagy Hamburg központjába, és további szigorítások is várhatók. Hasonló intézkedéseket léptettek életbe Milánóban és Londonban is.

A nyugati használtautó-kereskedők számára egyelőre tehát a Balkán a megoldás. Szerbia egyike azon ritka országoknak, ahova még – a régió más országaitól eltérően – be lehet hozni Euro 3-as autókat. Goran Trivan környezetvédelmi miniszter nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy nálunk valószínűleg csak 2021-ben tiltják meg a behozatalukat. Csakhogy addig még sok tízezer régi jármű jön be az országba, miközben amúgy is rengeteg autómatuzsálem közlekedik az utakon. Egy kimutatás szerint évente több mint 73 000, 13 évesnél régebbi autót hoznak be.