Negyed évszázad versmondás

A Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület jubileuma – Hétvégén tartották meg a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót

L.J.

2019. december 3., 11:46 >> 2019. december 3., 12:46

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület az idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. E jeles jubileumot az elmúlt hétvégén, a XXIII. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó keretében ünnepelték meg.

A találkozó döntősei és zsűrije (Csőke Csilla felvétele)

A találkozó döntősei és zsűrije (Csőke Csilla felvétele)

A találkozó ez alkalommal háromnapos volt: pénteken került sor Molnár Krekity Olga és Barta Júlia Halljátok-e a dalt? című előadóestjére, szombaton tartották meg a találkozó fordulóit, a kísérő rendezvényeket és a gálaműsort, vasárnap pedig a döntőt és az eredményhirdetést. Az egyesület fennállásának 25. évfordulójáról az ünnepi gálaműsorral emlékeztek meg, az egybegyűlteket Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte, Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára pedig levélben köszöntötte a jubiláló egyesületet.

A gálaműsoron kiváló művészek vállalták, hogy egy-egy szöveggel vagy dallal gazdagítják a programot – számolt be lapunknak Hajvert Ákos, a VMVE elnöke.

– Egy nagyon bensőséges, művészi produkció született. Krizsán Szilvia színművész volt az, aki megszerkesztette ezt a műsort, de a versmondó egyesületben tevékenykedő összes kolléga kivette részét a munkából – mondta el Hajvert, majd azzal folytatta, hogy nagy volt az érdeklődés a Dudás Kálmán-találkozó iránt, több mint 50 fellépője volt.

– Minden korosztály képviseltette magát a találkozón, ami nagyon méltó volt ehhez a jubileumhoz. Két helyszínen folyt a találkozó megmérettetés része, a Kultúrotthonban és a színházteremben. A második szöveg meghallgatása után a zsűri kiválasztotta azokat, akik bejutottak a döntőbe. Az idei zsűri igen színvonalas szakemberekből állt össze, s külön öröm, hogy ketten közülük Dudás Kálmán-díjasok: Rókus Zoltán színművész és Kőműves Noémi színművész. Ugyanakkor itt volt Kis László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke Budapestről, Raffai Telecski Ágnes színművész, Tóth Péter Lóránt versmondó és Krizsán Szilvia versmondó – tudtuk meg Hajverttől.

Az idei Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót és ünnepi gálaműsort a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a tartományi kulturális titkárság, a tartományi oktatási titkárság, Kishegyes község önkormányzata, a kishegyesi helyi közösség, a bácsfeketehegyi helyi közösség, a Forum Könyvkiadó Intézet, a Solymosy Könyvesház, az Atlantis Kiadó, a Smart Market és magánszemélyek támogatták. A VMVE elnöke elmondta, hogy a legnagyobb támogatók azok, akik akár fellépőkként, akár közönségként részt vettek ezen a találkozón.

Az idei találkozón 56-an indultak, közülük 8-an kategórián kívül, vagyis 9 évnél fiatalabb gyerekek. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, végül a következő eredmények születtek: 3-4. osztályos kategóriában Cipó Dóra kapott arany minősítést. Az 5-6. osztályos kategóriában Gál Flóra (Kishegyes) és Horváth Kinga (Óbecse) részesült arany minősítésben, a 7-8. osztályos kategóriában pedig Szabó Rebeka (Topolya), Vajda Noa Pálma (Bácsfeketehegy) és Jaksa Dominika (Csóka). Ifjúsági kategóriában Bagi Natália (Óbecse), felnőtt kategóriában pedig Borbély Mihály kapott arany minősítést. A Dudás Kálmán-plakettet ez alkalommal Vajda Noa Pálma érdemelte ki, a Dudás Kálmán-díjat pedig Bagi Natália.

Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége