2024. március 28., csütörtök

Megemlékezés a Petőfi-brigádról

Hét és fél évtizeddel ezelőtt Topolya központjából indult el a harctérre a Petőfi-brigád. Erre az eseményre emlékezve a Vajdasági Szociáldemokrata Liga Topolyai Szervezete rendezésében Topolyán megkoszorúzták a Petőfi-brigád-emléktáblát, amelyen a következő szöveg áll: ,,Erről a helyről indult el a Petőfi brigád 1944. november 28-án.”

Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

Az évfordulón egyedül a Vajdasági Szociáldemokrata Liga Topolyai Szervezetének képviselői helyezték el koszorújukat az emléktáblánál.

– Mi hagyományosan minden évben megkoszorúzzuk ezt az emléktáblát – mondta Oláh Antal, a topolyai szervezet elnökségi tagja – Úgy gondoljuk, hogy nem szabad elfelejtenünk azokat az embereket, akik a Petőfi-brigádban harcoltak. Sok topolyai polgár külön is megkért bennünket, hogy őrizzük meg ezt a hagyományt – hangsúlyozta Oláh.

A brigád alig egy hónap alatt alakult meg. A tizenhét év alattiakat és az ötven évnél idősebbeket nem engedték ki a frontra. A Petőfi Sándor I. Zászlóaljat 560-an alkották, csak Topolyáról 530 ember jelentkezett. Az indulást november 28-ára, szerdai napra tűzték ki. Topolyán csatlakoztak még a bajsaiak, a csantavériek, a kishegyesiek, a bánátiak és mások, úgyhogy a brigád megalakulására már 1200 önkéntes sorakozott fel – tudtuk meg Cservenák Pál helytörténésztől, aki azt is hangsúlyozta, hogy a topolyai zászlóalj, amely gyengén volt ellátva ruhával és lábbelivel, még gyengébben fegyverrel, a 16. vajdasági hadosztály keretébe került. 1944. december 20-án ez a hadosztály parancsot kapott, hogy vegye át a horvátországi magyar zászlóaljat, majd a topolyai és a zombori zászlóaljjal alakítsa meg a vajdasági Petőfi-brigádot. Erre az eseményre 1944. december 31-én került sor a magyarországi Kiscsányon. A megalakult, most már 15. Petőfi Sándor rohambrigád a 16. vajdasági hadtest egységeként indult harcba. Tagjainak a 98 százaléka magyar ember volt. Legnagyobb csatájukat Bolmánnál vívták meg, itt érték őket a legnagyobb veszteségek, 1945. május közepéig 91 topolyai harcos esett el.