2024. április 24., szerda

Jól alakul a községi költségvetés

A temerini képviselő-testület döntött a jövő évi adókról

Pásztor Róbert elnökletével pénteken tartotta sorrendben 40. ülését a temerini községi képviselő-testület.

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Az előző ülésről szóló jegyzőkönyv elfogadását követően Robert Karan napirend-bővítési javaslatot terjesztett be. Rendületlenül, immár 32. alkalommal kérte, hogy a testület hozzon határozatot a csapvíz háztartási célokra való használatának betiltásáról. Megemlítette az újsóvéi esetet (Ravno Selo), ahol egy lakos a verbászi bíróságon megnyerte a helyi kommunális vállalat által ellene indított pert, s így nem kell vízdíjat fizetnie, mivel a víz a faluban alkalmatlan emberi fogyasztásra. Javasolta, hogy a csapvizet Temerinben technikai vízzé nyilvánítsák, és hogy köbméteréért 2–5 dinárt fizessenek. A javaslatot a testület nem fogadta el.

A 2019. évi költségvetés januártól szeptemberig tartó időszakának megvalósítására vonatkozó jelentést Milka Jurić, a községi tanács pénzügyi felelőse terjesztette be. Elmondta, hogy az idei költségvetési keretet az utolsó módosításkor 1,130 milliárd dinárban határozták meg. Kilenc hónap alatt az évi jövedelmi terv 87 százaléka valósult meg, a kiadásoké pedig 75 százalékban. A tervezett beruházások eltérnek a tervezettekhez képest, de ez várható is volt, mivel a kiadások főleg az év végén realizálódnak. A jelentést a képviselők szavazattöbbséggel elfogadták.

Szó volt a tartózkodási illetékről is. A képviselők megerősítették, hogy a vendéglátóipari objektumokban vendégéjszakánkénti 50 dináros turisztikai illetéket és az egyéni szállásadók fekhely szerinti évi illetékét (a szobák kategóriái szerint határozzák meg) a szállásadók fizetik.

Eddig a lakóövezetenkénti ingatlanok adóját a községi tanács határozta meg, most a 2020. évi vagyonadó összegéről, melybe a földadó is beletartozik, a képviselő-testület dönt. A lényeg az, hogy a vagyonadó összege jövőre is változatlan, annak ellenére, hogy elhangzott néhány nevetséges javaslat annak csökkentésére.

A képviselők meghozták a döntést a közterületekre kihelyezett óriásplakátok négyzetméterenkénti illetékének nevetséges csökkentéséről. Eddig a városközpontban 29 dinár volt az illeték, amit 5 dinárra csökkentettek, a város központjától távolabbra eső helyszíneken 21-ről 4 dinárra, illetve 16-ról 3 dinárra és 8-ról mindössze 2 dinárra csökkentették. A hozzászólók a módosításban politikai indíttatást láttak. Határozatot hoztak arról is, hogy ösztönözni kell a beiratkozást a Lukijan Mušicki Középiskolába, ezért a jövő tanévtől ösztöndíjat kapnak a fémipari szakokon tanuló 2. és 3. osztályos tanulók is.