2024. április 19., péntek

Gyér forgalom a fatelepeken

Az enyhe időjárás a tüzelővásárláson is érezteti hatását

Vasárnap beköszöntött a meteorológiai tél. Úgy látszik, ezt az időjárás is érzékelte, ugyanis a korábbi szokatlanul enyhe idő hétvégén hidegebbre váltott. Éjszakánként most már a hőmérséklet higanyszála fagypont alá süllyed. Ez azt jelenti, hogy jól be kell gyújtani a kályhákba. Így azonban a pincékben felhalmozott fa- és szénrakások is fogyatkozni kezdenek. A napokban a fatelepeken az árak és a forgalom iránt érdeklődtünk, ahol a kevés vásárlóra panaszkodtak, holott az árak az ősz elejéhez képest valamelyest csökkentek.

Tűzifa van, vásárló már annál kevesebb (Fotó: Gergely Árpád)

Tűzifa van, vásárló már annál kevesebb (Fotó: Gergely Árpád)

A Szeles és fiai fatelepen a fafajták közül az akác köbmétere 5600 dinár, a bükké pedig 5800 dinár. A szénfajták közül a lignit tonnája 7800 dinár, a szárított szén tonnája pedig 13 200 dinárba kerül. Hozzátették, hogy a közelgő karácsonyi ünnepekre való tekintettel, néhány napon belül ünnepi árkedvezmények lépnek életbe a fatelepen. A forgalommal kapcsolatban elmondták, hogy náluk jelenleg kevés a vásárló. Változást addig nem is várnak, amíg nem fordul hidegebbre az időjárás.

A Hepek fatelepen a tüzelőanyag ára olcsóbb a főidényhez képest. A fafajták közül jelenleg csak bükkfát árulnak, amelynek köbmétere 6000 dinár. A szénfajták közül a lignit tonnája 8000, a kőszéné pedig 14 500 dinár. Kérdésünkre elmondták, hogy az utóbbi napokban gyér a forgalom a fatelepen.

A Libis fatelepen az akácfa köbmétere 6000 dinárba kerül. A szénfajták közül a lignit tonnája 8000 dinár, a szárított széné pedig 13 500 dinár. Itt szintén az alacsony forgalomra panaszkodtak, amelynek okát az enyhe időben látják. Nagyobb forgalom náluk szeptemberben volt, amikor mindenki igyekezett időben beszerezni a tüzelőanyagot a téli napokra. Hozzátették, hogy az idei év forgalma elmarad az előző év forgalmához képest.